Ruskie pierogi wg przepisu Siostry Anastazji

Żadne kupne pierogi nie dorównają w smaku tym domowym. (fot. bLy/flickr.com)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Któż z nas nie przepada za domowymi pierogami. I wbrew pozorom nie są one tak trudne do przygotowania. Warto się o tym przekonać, bo, spójrzmy prawdzie w oczy, żadne kupne pierogi nie dorównają w smaku tym domowym. Polecamy sprawdzony przepis Siostry Anastazji.

CIASTO

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanki letniej wody

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.

NADZIENIE

DEON.PL POLECA

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 20-30 dag białego sera
  • 1 duża cebula
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki ugotować i ugnieść, dodając biały ser pokruszony (nie mielony), tak aby były grudki. Dodać cebulę usmażoną na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem - ma być pikantne.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.

Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć.Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane masłem lub masłem z przesmażoną cebulą.

Więcej przepisów w książce 173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ruskie pierogi wg przepisu Siostry Anastazji
Komentarze (8)
R
Renia
15 lutego 2015, 16:42
Sama polecam też te z skwarkiem do sprubowania <a href="http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/">http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami</a> Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy
T
Tamara
15 lutego 2015, 16:41
Pierożki ruskie są bardzo smaczne - choć to na pewno kwestia gustu. Świetnie napisany wpis, bardzo rzeczowo jak zrobić te przepyszne zdanie. Sama często robię takie dania i polecam wszystkim takie do spróbowania z skwarkami <a href="http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/">http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/</a> Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy
A
asbabicz
7 lutego 2013, 18:57
pycha! ja daje wodę wrzacą, lekko jakby zaparzam mąke i daję łyżeczke masła do mąki a brzegi krążków podczas zlepiania lekko zwilżam wodą czerpiąc ją palcem ze spodeczka. Robie dużo pierogow, z 1 kg mąki i po ugotowaniu układam część na tacki do zamrażalnika i potem dokładam na patelnie jak podgrzewam jaieś mięso, kiełbaske etc. pasuje do wszystkiego, nawet gdy na patelni podgrzewam szpinak to wrzucam też na koniec pierogi z zamrazalnika i za chwilę jako jedno danie. Albo jak gosc przyjdzie, to wrzucam zamrozone na patelnie na masło z woda i na małym ogniu podgrzewam, za chwile mamy ucztę. mniam mniam
L
lisa
22 września 2012, 15:38
Dlaczego w przepisie jest ze dodajemy ok 1szk wody skoro w oryginale przepisu siostry Anastazji jest napisane ze dodajemy tylko ok 1/2 szklanki leniej wody? rozumiem ze tutaj przepis jest urozmaicony-czyli nieoryginalny
B
Bozena
1 kwietnia 2015, 23:24
Bo wodę do ciasta na pierogi należy dolewać stopniowo i wyrabiać !Jedna mąka przyjmie mniej wody druga więcej! Ciasto musi być elastyczne
B
babinka
18 lutego 2012, 15:38
sa jeszcze lepsze gdy do farszu dodać cebulkę przysmażoną na świeżutkiej słonince albo boczku i okrasić skwarkami.Korzystam z rady Magdy Gessler i ciasto przykrywam rozgrzaną miską kamionkową,jest mięciutkie i sprężyste.
R
rybka
1 grudnia 2011, 00:17
Świetny przepis - polecam całym sercm :) spróbowałam, zrobiłam i wyszly pyszne :)
7 października 2010, 13:58
O, to bardzo lubię.. niestety, nie przyrządzać, ale jeść..