Ryba duszona z warzywami
Dziś szybkie, smaczne i zdrowe danie - ryba duszona z warzywami. Do przygotowania dania możecie użyć dowolnej ryby, choć polecamy morskie ze względu na ich wartości odżywcze.
Tłuszcz rybi zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, bardzo korzystne dla zdrowia naszego serca. Kwasy te mają znaczny wpływ na leczenie chorób układu krążenia, zapobiegają również udarom mózgu i miażdżycy.
Spożywając regularnie tłuste ryby morskie, pomagamy w redukcji nadciśnienia tętniczego i arytmii serca. Trzeba jednak pamiętać, aby spożywać je co najmniej dwa razy w tygodniu.
Wtedy zapewnimy naszemu organizmowi stałą dostawę jodu, wapnia, potasu i magnezu. Ryba jest też doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Kwas tłuszczowy omega 3 wpływa na naszą odporność (jego duże pokłady zawiera popularny tran). Ryby morskie są źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K.
Składniki:
- 1 kg filetów dowolnej ryby
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 cukinia
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- cytryna
- sól
- papyka słodka
- pieprz cayenne
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
Rybę podzielić na porcje. Natrzeć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki.
Warzywa oczyścić, pokroić, wrzucić do rondla lub na głęboką patelnię rozgrzaną oliwę, dodać przyprawy, podlać 2-3 łyżkami wody, przykryć pokrywką i dusić 5 minut.
Nastepnie ułożyć na warzywach rybę i dusić pod przykryciem kolejne 15 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Skomentuj artykuł