Schab czosnkowy pieczony w rękawie
Pieczony schab czosnkowy
(fot. calamity_hane/flickr.com)
apio / DEON.pl
Pyszny, aromatyczny, soczysty, mocno czosnkowy - schab pieczony w rękawie. Nie sposób mu się oprzeć...
- 1 kg schabu bez kości
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- olej
- rękaw do pieczenia
Przecisnąć czosnek przez praskę, dodać pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem wymieszać i zalać olejem do uzyskania gęstej masy. Masą wysmarować schab, włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, włożyć rękaw do piekarnika (na brytfance) i piec ok 60 min. W trakcie pieczenia rękaw ze schabem obrócić kilka razy - schab równo się upiecze.
Po przestygnięciu krioć na plastry ok. 1 - 1,5 cm.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł