Sernik Natalii - raj dla podniebienia

Sernik należy zostawić w piekarniku aż do wystygnięcia (fot. sxc.hu)
s. Anastazja / slo

Tym razem siostra Anastazja poprowadzi nasze podniebienia ku wysublimowanym smakom. Dziś sernik Natalii.

Pamiętaj - sernik należy zostawić w piekarniku aż do wystygnięcia.

DEON.PL POLECA


Składniki:

CIASTO KRUCHE:

  • 30 dag mąki pszennej,
  • 20 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

SERNIK:

  • 60 dag sera zmielonego,
  • 20 dag orzechów mielonych,
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • lub waniliowego,
  • 1/2 kostki margaryny.

MASA KAWOWA

  • 1 kostka masła,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru kryształu,
  • 2 łyżki kawy "Inki",
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • 1 słoik powideł.

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE:
Mąkę, margarynę posiekać nożem aż do połączenia się składników, dodać żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, zarobić ciasto, schłodzić w lodówce przez 1 godz.
Zimne ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki.

SERNIK:
Margarynę ucierać powoli, dodając cukier, żółtka, ser, orzechy, budyń.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć z masą serową, lekko wymieszać.

Piec ok. 40-50 min. w temp. 170°C.

MASA KAWOWA
Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić.

Jajka i cukier ubić na parze na puszystą masę.

Masło utrzeć na krem, dodać przestudzoną masę jajeczną, kawę i spirytus.

Przełożenie ciasta:


Ciasto kruche - powidła - sernik - masa kawowa - ciasto kruche - na wierzch polewa.

Przepis pochodzi z książki: 183 nowe przepisy siostry Anastazji

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sernik Natalii - raj dla podniebienia
Komentarze (3)
M
Monika
4 marca 2010, 10:01
Mnie też ten sernik kusi, ale wydaje się , hmmm... nieco pracochłonny? :)))
A
Aura
4 marca 2010, 09:25
no i jak tu pościć? chyba tylko duchowo..
B
basia
3 marca 2010, 21:36
zapowiada się  bajecznie. trzeba wypróbować ten przepis,mniam