Sernik Natalii - raj dla podniebienia
Sernik należy zostawić w piekarniku aż do wystygnięcia
(fot. sxc.hu)
s. Anastazja / slo
Tym razem siostra Anastazja poprowadzi nasze podniebienia ku wysublimowanym smakom. Dziś sernik Natalii.
Pamiętaj - sernik należy zostawić w piekarniku aż do wystygnięcia.
Składniki:
CIASTO KRUCHE:
- 30 dag mąki pszennej,
- 20 dag margaryny,
- 2 żółtka,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
SERNIK:
- 60 dag sera zmielonego,
- 20 dag orzechów mielonych,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 5 jajek,
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- lub waniliowego,
- 1/2 kostki margaryny.
MASA KAWOWA
- 1 kostka masła,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru kryształu,
- 2 łyżki kawy "Inki",
- 1 kieliszek spirytusu,
- 1 słoik powideł.
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE:
Mąkę, margarynę posiekać nożem aż do połączenia się składników, dodać żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, zarobić ciasto, schłodzić w lodówce przez 1 godz.
Mąkę, margarynę posiekać nożem aż do połączenia się składników, dodać żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, zarobić ciasto, schłodzić w lodówce przez 1 godz.
Zimne ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki.
SERNIK:
Margarynę ucierać powoli, dodając cukier, żółtka, ser, orzechy, budyń.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć z masą serową, lekko wymieszać.
Piec ok. 40-50 min. w temp. 170°C.
MASA KAWOWA
Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić.
Jajka i cukier ubić na parze na puszystą masę.
Masło utrzeć na krem, dodać przestudzoną masę jajeczną, kawę i spirytus.
Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche - powidła - sernik - masa kawowa - ciasto kruche - na wierzch polewa.
Przepis pochodzi z książki: 183 nowe przepisy siostry Anastazji
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł