Kulinarne specjały Siostry Anastazji
Ostatnio wydana, albumowa Wielka księga ciast Siostry Anastazji, pozostaje niewątpliwie ukoronowaniem dotychczas wydanych przez Wydawnictwo WAM w Krakowie książek, związanych z kulinarnymi przepisami autorstwa tej niezwykłej zakonnicy.
Ta piękna od strony wizualnej edycja, z wielkim smakiem prezentującą kolejne "specjały", na pewno zajmie wiodące miejsce pośród innych kulinarnych bestsellerów. Niezwykłym fenomenem pozostaje bowiem już sam fakt sprzedania książek autorstwa Siostry Anastazji w nakładzie sięgającym ponad 1 900 000 egzemplarzy!
Zawsze lubiłam piec ciasta
Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości (FDC) od wielu lat łączy swoje powołanie do życia zakonnego z zamiłowaniami do pieczenia i gotowania. Jak sama wyznaje - "każdy ma jakiś talent", który warto spożytkować w służbie drugim, tym bardziej, że "ja bym lekarzem nie była, a to lubię robić". Wszystko zaczęło się w domu rodzinnym na Podkarpaciu. Po przedwczesnej śmierci mamy, z potrzeby chwili, "trzeba było rodzinie coś ugotować". Były więc dania regionalne, próby pieczenia chleba, aby bez potrzeby "nie iść po chleb do miasta". Po wstąpieniu do Zgromadzenia, pod opieką starszych sióstr, poznawała tajniki żywienia, gdyż - jak mówi - "podobała jej się praca w kuchni". Najpierw gotowała małym dzieciom w prowadzonych przez wspólnotę zakładach opiekuńczych (sierocińcach) w Pleszowie i Jastrzębiu-Zdroju. W Domu Prowincjalnym Zgromadzenia na krakowskim Pędzichowie znalazła się, "gdy w kuchni była wymiana, a Duch Święty natchnął Siostrę Przełożoną, aby mnie wybrała do tej posługi".
Przepisy Siostra Anastazja zbierała w rodzinnych stronach podczas urlopu, a także od starszych sióstr. Jak ze śmiechem wyznaje, "z dwóch robi się trzeci!". Gdy zmieniono obsługę jezuickiej kuchni zakonnej w Domu Pisarzy, jej właśnie "przekazano pałeczkę". Zaczęła od "rytuału" pieczenia dwóch ciast na niedzielę. Tak (nie bez wpływu zakonników) narodził się pomysł pierwszego zestawu przepisów, wydanych jako "103 ciasta Siostry Anastazji" (2001). Potem były "173 specjały" (2003), "183 nowe przepisy" (2005) i kolejno: "100 nowych ciast" (2007), "123 sałatki i surówki" (2009). Do tej kolekcji doszły: "153 przetwory i dania mięsne" (2010) oraz "143 przysmaki" (2012).
Stół łączy rodzinę
Domowych potraw i wypieków nic nie jest w stanie zastąpić. Pieczenie już dla początkującej pani domu może być prawdziwą przyjemnością. Jak podkreśla Siostra Anastazja, "nie trzeba się zniechęcać, gdy coś nie wyjdzie". Wiele zależy od domowników, którzy winni być wyrozumiali, nawet jeśli "może się coś nie udać!". Wypada więc zawsze pochwalić, w rodzaju: "dobre było, ale może być lepsze", itp. Swoimi słynnymi przepisami i recepturami Siostra Anastazja dziś "sypie niczym z rękawa" dla milionów zainteresowanych sztuką kulinarną. Wszystkie się udają, wyśmienicie smakują, gdyż są - co nie jest bez znaczenia - związane z osobistym doświadczeniem ich Autorki. Najszybszy, najprostszy - nie z książki kucharskiej pochodzący - przepis na szarlotkę jest następujący: 4 szklanki mąki; 1 szklanka cukru; 25 dkg margaryny; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2-4 żółtka; 3-4 łyżki kwaśnej śmietany; ok. 1,5 kg jabłek wg gustu (zetrzeć, odcisnąć sok, dodać cukier i cynamon). Wyrobić kruche ciasto; 1/2 na spód blaszki, jabłka, reszta ciasta. Sama uwielbia serniki pod różną postacią. Zna i dzieli się chętnie "podglądniętymi" sposobami pieczenia i przyrządzania potraw, placków, tortów, ciast, ciasteczek (np. aby sernik był równiutki, aby kolorystyka była "kusząca"...).
Wielka księga ciast
Ten kulinarny bestseller obejmuje ponad 400 domowych przepisów (z kilkoma nowymi) na wypieki: niedzielne i świąteczne, w porządku kalendarzowym. Co szczególnie cenne i ważne - wszystkie przepisy są "przerobione na jeden format blaszki" (23 x 38 cm) oraz oznaczone gwiazdką, według stopnia skomplikowania i trudności! Nie bez znaczenia jest też fotograficzny "obrazek do każdego przepisu". We wstępie do albumowej edycji - obok ogólnych, praktycznych porad - znajdują się "przepisy podstawowe": na placki kruche; na biszkopty jasne, ciemne, orzechowe; na polewy, lukier. Wiele przepisów zaopatrzonych jest w pełne fantazji, poetyckie tytuły Kilimandżaro, Krokodyle oczy, Figowiec, Ciasto "Wszystkiego najlepszego", Śniegowiec, Pychotka, Truskawkowe marzenie, Uśmiech dnia, Wesoły góral, Fale Dunaju z jabłkami itd.), zebrane na końcu wydania, w alfabetycznym spisie. Ta "kulinarna fantazja" doskonałych pod każdym względem ciast - wzbogacić winna każdy kuchenny księgozbiór.
to ponad 400 sprawdzonych przepisów na ciasta, torty i ciasteczka. Codzienne i wykwintne, łatwe w wykonaniu i wymagające wprawniejszej ręki. Wszystkie łączy jedno - doskonały smak!
to przepisy dla każdego i na każdą okazję. Warto je mieć pod ręką!
Zdobądź własny egzemplarz najnowszej książki s. Anastazji Pustelnik FDC!
Skomentuj artykuł