Śledzie w sosie czosnkowym

(fot. artizone / flickr.com)
slo

Śledzie w sosie czosnkowym -  jedna z wielu wersji wigilijnego śledzia, dobrze znana na Warmii.

Składniki: 

  • 500 gram filetów śledziowych
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 4 ogórki konserwowe
  • 100 ml octu spirytusowego
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki majonezu
  • 2 pęczki koperku
  • szczypta startej skórki z cytryny
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier

Sposób przyrządzania: 

  • Śledzie dokładnie umyć, wstawić do naczynia, zalać wodą, dodać ocet i sok z cytryny, zostawić pod przykryciem na trzy godziny.
  • Starannie posiekany czosnek bardzo dokładnie wymieszać z skórką z cytryny, pieprzem, solą i drobiną cukru.
  • Dodać majonez i jogurt naturalny i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Ogórki pokroić po długości, ułożyć na półmisku.
  • Śledzie dokładnie osuszyć pokroić na trzy części, ułożyć na ogórkach, zalać sosem i odstawić do lodówki na trzy godziny.
  • Przed podaniem można udekorować koperkiem.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Śledzie w sosie czosnkowym
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.