Smażone pierogi z grzybami

(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja Pustelnik FDC

Pierogi można podawać na różne sposoby - tym razem polecamy smażone pierogi z grzybami według przepisu s. Anastazji.

Składniki:

DEON.PL POLECA

Ciasto

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki mleka

Nadzienie

  • 20 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko, sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Grzyby namoczyć na 20 min., odlać wodę, nalać świeżej wody i gotować ok. 20 min.
  • Ugotowane grzyby odcedzić, zmielić w maszynce razem z cebulą.
  • Dodać sól, pieprz, bułkę tartą, jajko i dobrze wymieszać, wyłożyć na roztopione masło i smażyć na wolnym ogniu przez 30 min.
  • Przygotować ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka i robić pierogi.
  • Pierogi wrzucać na rozgrzany olej (mają w nim pływać), smażyć z obu stron.
  • Można podawać na ciepło lub na zimno.
  • W taki sam sposób można robić pierogi z pieczarkami lub z grzybami i kapustą - dodając do grzybów gotowaną i zmieloną w maszynce o grubym sitku słodką kapustę.

Przepis pochodzi z książki: 173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI - s. Anastazja Pustelnik FDC

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Smażone pierogi z grzybami
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.