Smażone pierogi z grzybami
(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja Pustelnik FDC
Pierogi można podawać na różne sposoby - tym razem polecamy smażone pierogi z grzybami według przepisu s. Anastazji.
Składniki:
Ciasto
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- ok. 3/4 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki mleka
Nadzienie
- 20 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko, sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Grzyby namoczyć na 20 min., odlać wodę, nalać świeżej wody i gotować ok. 20 min.
- Ugotowane grzyby odcedzić, zmielić w maszynce razem z cebulą.
- Dodać sól, pieprz, bułkę tartą, jajko i dobrze wymieszać, wyłożyć na roztopione masło i smażyć na wolnym ogniu przez 30 min.
- Przygotować ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka i robić pierogi.
- Pierogi wrzucać na rozgrzany olej (mają w nim pływać), smażyć z obu stron.
- Można podawać na ciepło lub na zimno.
- W taki sam sposób można robić pierogi z pieczarkami lub z grzybami i kapustą - dodając do grzybów gotowaną i zmieloną w maszynce o grubym sitku słodką kapustę.
Przepis pochodzi z książki: 173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI - s. Anastazja Pustelnik FDC
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł