Smażone wątróbki drobiowe na tarcie z jabłek

Smażone wątróbki drobiowe na tarcie z zielonych jabłek (fot. Radisson Blu / DEON.pl)
Radisson Blu / DEON.pl

Smażone wątróbki drobiowe na tarcie z zielonych jabłek - poleca Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu.

Oto jak się do nich zabrać:

DEON.PL POLECA

Przygotuj składniki na 4 porcje:

  • Świeże wątróbki drobiowe - 300 g
  • Ciasto francuskie - 400 g
  • Zielone jabłka - 4 szt
  • Soczewica - 40 g
  • Drobno pokrojone pomidory bez skórki - 40 g
  • Ocet sherry - 30 ml
  • Ocet balsamiczny - 50 ml
  • Cukier trzcinowy - 30 g
  • Sos pieczeniowy - 30 ml
  • Oliwa z oliwek - 30 ml
  • Pęczek drobno posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Oczyść wątróbkę z nadmiaru tłuszczu. Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Dodaj ocet balsamiczny i cukier brązowy, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Z ciasta francuskiego wykrój tarty z o średnicy 8 cm i natrzyj je żółtkiem.

Ułóż jabłka w małej formie do tarty, a następnie ułóż na nich krążki z ciasta francuskiego. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 18 minut.

Przygotowanie dressingu

Wymieszaj razem pomidory, soczewicę, ocet sherry, szczypiorek, oliwę z oliwek oraz sos pieczeniowy. Dopraw solą i pieprzem.

Wątróbki usmaż na rozgrzanej patelni - po 1 minucie z każdej strony. Następnie dodaj masło. Dopraw solą i pieprzem.

Usmażone wątróbki ułóż na górze tarty. Podawaj z przygotowanym dressingiem.

Poleca Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Smażone wątróbki drobiowe na tarcie z jabłek
Komentarze (3)
CP
ciasteczkowy potwór
20 stycznia 2012, 09:16
a może by tak już... zmiana menu?;)
&
<jerzy>
16 stycznia 2012, 18:15
z "dressingiem" może i dobre dla podniebienia , bo dla JĘZYKA , jak już podajemy przepis po polsku ; to raczej , a może napewno z SOSEM
chudy łasuch
16 stycznia 2012, 11:57
nie przepadam za wątróbką, ale skoro szef kuchni poleca, to może i dobre być...