Smażone wątróbki drobiowe na tarcie z jabłek
Smażone wątróbki drobiowe na tarcie z zielonych jabłek - poleca Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu.
Oto jak się do nich zabrać:
Przygotuj składniki na 4 porcje:
- Świeże wątróbki drobiowe - 300 g
- Ciasto francuskie - 400 g
- Zielone jabłka - 4 szt
- Soczewica - 40 g
- Drobno pokrojone pomidory bez skórki - 40 g
- Ocet sherry - 30 ml
- Ocet balsamiczny - 50 ml
- Cukier trzcinowy - 30 g
- Sos pieczeniowy - 30 ml
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Pęczek drobno posiekanego szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Oczyść wątróbkę z nadmiaru tłuszczu. Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Dodaj ocet balsamiczny i cukier brązowy, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Z ciasta francuskiego wykrój tarty z o średnicy 8 cm i natrzyj je żółtkiem.
Ułóż jabłka w małej formie do tarty, a następnie ułóż na nich krążki z ciasta francuskiego. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 18 minut.
Przygotowanie dressingu
Wymieszaj razem pomidory, soczewicę, ocet sherry, szczypiorek, oliwę z oliwek oraz sos pieczeniowy. Dopraw solą i pieprzem.
Wątróbki usmaż na rozgrzanej patelni - po 1 minucie z każdej strony. Następnie dodaj masło. Dopraw solą i pieprzem.
Usmażone wątróbki ułóż na górze tarty. Podawaj z przygotowanym dressingiem.
Poleca Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu
Skomentuj artykuł