Ryba pieczona z pomidorami, oliwkami i natką
(fot. flickr.com)
apio / DEON.pl
Dziś pomysł na pysznie przygotowaną rybę. Podana z warzywami i pieczywem czosnkowym będzie świetnym daniem na obiad czy kolację. Polecamy!
- 4 duże filety dowolnej ryby morskiej
- 2 pomidory
- natka pietruszki
- słoiczek oliwek zielonych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1/4 łyżeczki startej skórki cytryny
- sól i pieprz do smaku
Pomidory i paprykę drobno pokroić, wymieszać razem z oliwkami, posiekaną natką i skórką cytryny.
Rozgrzać na patelni masło z oliwą i wysmarować tą mieszanką folię do pieczenia ryb. Na posmarowanej masłem z oliwą foli aluminiowej ułożyć oprószone solą i pieprzem filety, posypać oregano, każdą porcję polać resztą masła z oliwą. Zawinąć folię, pozostawiając otwór na wydobywanie się pary.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200'C i piec 6 - 7 minut (pod koniec pieczenia należy bardziej rozwinąć folię).
Na upieczone ryby nałożyć przygotowane uprzednio warzywa, podawać z sałatą i pieczywem czosnkowym.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł