Dorsz zapiekany z mozzarellą i pomidorami
(fot. lynn.gardner/flickr.com)
apio / DEON.pl
Doskonały dorsz, zapieczony pod kołderką z mozzarelli, aromatycznej bazylii i pomidorków koktajlowych. Przepyszne danie.
- 4 filety z dorsza
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozarelli 125 g
- 200 ml gęstej śmietany 36 %
- 2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
Dorsza umyć i dokładnie osuszyć. Cytryny pokroić na 12 plasterków. Małe naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Pod każdym z filetów dorsza ułożyć 2-3 plasterki cytryny. Rybę delikatnie posolić i popieprzyć..
Śmietanę posolić, doprawić pieprzem, wcisnąć sok z niewykorzystanych końcówek cytryny.
Na każdym filecie ułożyć bazylię i po 2 plasterki mozarelli. Udekorować połówkami pomidorów (kilka położyć na wierzchu) i polać śmietaną.
Piekarnik rozgrzać do temp 180'C. Piec 15-20 minut. Po tym czasie rybę udekorować pozostałą bazylią.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł