Sos chrzanowy z CK kuchni

(fot. freecandy13 / flickr.com)
"Biesiady kulinarne" / Wydawnictwo WAM

Niezbędny i przepyszny dodatek do gotowanych i pieczonych mięs. Polska specjalność w najlepszym wydaniu.

  • 6 płaskich łyżek mąki
  • 60 g masła
  • 1 łyżka startej cebuli
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • 2 łyżki utartego chrzanu
  • 1 szklanka wywaru mięsnego (najlepiej cielęcego)
  • 40 gram migdałów (najlepiej płatki)
  • sól, pieprz

Zrób jasną zasmażkę z 40 gram masła, łyżki startej cebuli i mąki. Rozprowadź zasmażkę dwoma szklankami zimnego mleka i przez chwilę gotuj, stale mieszając.

2 łyżki utartego chrzanu wymieszaj z 20 gramami masła, chwilę trzymaj na ogniu i zalej szklanką wywaru mięsnego. Zagotuj, po czym połącz sos mleczny z wywarem. Dodaj sparzone i zmielone migdały (bez skórki). Przypraw solą i pieprzem.

Mięso podaj pokrojone w ukośne plastry w poprzek włókien. Sos podaj osobno.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sos chrzanowy z CK kuchni
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.