Spaghetti "Aglio e olio" z suszonymi pomidorami

Kiedyś "Aglio e olio" było potrawą biedoty, teraz jest podstawą menu każdej szanującej się włoskiej restauracji. (fot. kawanet / flickr.com / CC BY)
apio / DEON.pl

Niewiarygodnie proste i szybkie, a przede wszystkim niewiarygodnie pyszne danie. Przekonajcie się sami!

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • pół szkalnki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • suszona papryczka chili
  • natka pietruszki
  • parmezan

Spaghetti ugotować al dente (do osolonej wody można wrzucić też gałązkę świeżej bazylii).

Podgrzać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną suszoną papryczkę chili. Jeszcze przez chwilkę wszystko podgrzewać.

Makaron odsączyć, wrzucić ponownie do garnka i dodać przygotowaną wcześniej zalewę. Dokładnie wymieszać i od razu podawać.

Na talerzu posypać startym parmezanem i posiekaną pietruszką.

Przepis można urozmaicać wg własnych upodobań. Można dodać suszone pomidory, liście szpinaku lub oliwki.

Kiedyś "Aglio e olio" (w oryginale tylko z oliwą i czosnkiem) było potrawą biedoty, teraz jest podstawą menu każdej szanującej się włoskiej restauracji.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Spaghetti "Aglio e olio" z suszonymi pomidorami
Komentarze (10)
X
XMichał
23 maja 2014, 13:56
Agnieszko, to wcale nie jest fuj. Owszem, tej oliwy z oliwek nie musi być aż tyle. Ja go robię tak: - na dość dużej patelni podgrzewam trochę oliwy z oliwek ("na oko", tzn by przykryła dno) - dodaje pokrojony cienko czosnek (4-5 ząbków), by się na oliwie lekko przyrumienił - ugotowany makaron al dente wrzucam na patelnię, pod którą wyłączyłem wcześniej ogień i wszystko starannie mieszam - dodaję pietruszkę, która - wbrew przekonaniom niektórych - jest obecna we włoskiej kuchni i dodaje się ją do makaronu - sól, pieprz wedle uznania PALCE LIZAĆ! ;) Ps. Olinko, wklejam link do włoskiego przepisu z użyciem pietruszki (dla niedowiarków): http://www.lospicchiodaglio.it/ricetta/pasta-aglio-olio-peperoncino-sicula Ps2. "prezzemolo" to pietruszka :)
A
Agnieszka
23 maja 2014, 12:58
Ilość oliwy sprawia że jest to tłusy makaron bez żadnego konretnego smaku... fuj...
B
Bebino
23 maja 2014, 13:25
Biedaczka, nie wie co dobre. LEpiej się napchać ziemniarami i schabowym w panierce.
L
Lilou
23 maja 2014, 12:26
Ooo, przysmak prowincji północnej ;)
A
anit
14 kwietnia 2011, 21:10
robiłam ... wyszło super :) a czy ktos próbował dodac jakieś mięso ?
X
xMichał
23 maja 2014, 13:57
A po co mięso? Nie lepiej zjeść sam makaron, który sam w sobie jest doskonały? :)
M
mimi
18 lutego 2011, 17:26
ja "stuninguje " ten przepis i zamiast pietruszki dam swieza bazylie albo rucole. bedzie mniami. rowniez nie spotkalam sie z natka pietruszki we wloskich pastach. hmmm..
X
xMichał
23 maja 2014, 13:59
Wystarczy wygooglować: aglio olio prezzemolo i spośród 322000 wyników wyłuskamy sporo przepisów na to danie.
Olinka
9 lutego 2011, 22:21
natka pietruszki? do makaraonu po włosku? I do tego zbyt dużo oliwy, lepiej dodać część oliwy od suszonych pomidorów ;-) Włosi bardzo oszczędnie dodają cokolwiek do makaronów  
K
k
20 kwietnia 2010, 19:19
Stanowczo za duzo oleju i za malo czosnku