Spaghetti "Aglio e olio" z suszonymi pomidorami

Spaghetti "Aglio e olio" z suszonymi pomidorami
Kiedyś "Aglio e olio" było potrawą biedoty, teraz jest podstawą menu każdej szanującej się włoskiej restauracji. (fot. kawanet / flickr.com / CC BY)
apio / DEON.pl

Niewiarygodnie proste i szybkie, a przede wszystkim niewiarygodnie pyszne danie. Przekonajcie się sami!

Składniki:

DEON.PL POLECA




  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • pół szkalnki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • suszona papryczka chili
  • natka pietruszki
  • parmezan

Spaghetti ugotować al dente (do osolonej wody można wrzucić też gałązkę świeżej bazylii).

Podgrzać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną suszoną papryczkę chili. Jeszcze przez chwilkę wszystko podgrzewać.

Makaron odsączyć, wrzucić ponownie do garnka i dodać przygotowaną wcześniej zalewę. Dokładnie wymieszać i od razu podawać.

Na talerzu posypać startym parmezanem i posiekaną pietruszką.

Przepis można urozmaicać wg własnych upodobań. Można dodać suszone pomidory, liście szpinaku lub oliwki.

Kiedyś "Aglio e olio" (w oryginale tylko z oliwą i czosnkiem) było potrawą biedoty, teraz jest podstawą menu każdej szanującej się włoskiej restauracji.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Spaghetti "Aglio e olio" z suszonymi pomidorami
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.