Spaghetti "Aglio e olio" z suszonymi pomidorami
Niewiarygodnie proste i szybkie, a przede wszystkim niewiarygodnie pyszne danie. Przekonajcie się sami!
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- pół szkalnki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- suszona papryczka chili
- natka pietruszki
- parmezan
Spaghetti ugotować al dente (do osolonej wody można wrzucić też gałązkę świeżej bazylii).
Podgrzać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną suszoną papryczkę chili. Jeszcze przez chwilkę wszystko podgrzewać.
Makaron odsączyć, wrzucić ponownie do garnka i dodać przygotowaną wcześniej zalewę. Dokładnie wymieszać i od razu podawać.
Na talerzu posypać startym parmezanem i posiekaną pietruszką.
Przepis można urozmaicać wg własnych upodobań. Można dodać suszone pomidory, liście szpinaku lub oliwki.
Kiedyś "Aglio e olio" (w oryginale tylko z oliwą i czosnkiem) było potrawą biedoty, teraz jest podstawą menu każdej szanującej się włoskiej restauracji.
Skomentuj artykuł