Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta
Domowe pierożki ravioli są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu i fantastyczne w smaku. Najczęściej nadziewa się je szpinakiem z serem ricotta, mięsem czy grzybami.
Składniki - ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- ok. 3/4 szklanki gorącej wody
Składniki - farsz:
- 400 g szpinaku
- 200 g sera ricotta
- 2 małe ząbki czosnku
- parmezan
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli
Ugotować szpinak w małej ilości wody. Odcedzić, ostudzić i posiekać, dodać do niego rozdrobniony ser ricotta. Wymieszać, dodać jajka, parmezan i czosnek. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając w dołek gorącą wodę i mieszać widelcem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto - ma być wolne. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą bardzo cienko rozwałkować, podsypując stolnicę mąką. Dwa placki ciasta posmarować białkiem, nałożyć na nie kleksy farszu w regularnych odstępach. Przykryć drugą połową ciasta i docinąć palcami przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem lub nożem podzielić ciasto na kwadraciki.
Po ugotowaniu (ok. 4min.) podawać polane masłem i posypane parmezanem.
Ser ricotta można zastąpić serem feta.
Smacznego!
Skomentuj artykuł