Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta
Ser ricotta można zastąpić serem feta (fot. stijn)
slo / DEON.pl

Domowe pierożki ravioli są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu i fantastyczne w smaku. Najczęściej nadziewa się je szpinakiem z serem ricotta, mięsem czy grzybami.

Składniki - ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody

Składniki - farsz:

DEON.PL POLECA

  • 400 g szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • 2 małe ząbki czosnku
  • parmezan
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli

Ugotować szpinak w małej ilości wody. Odcedzić, ostudzić i posiekać, dodać do niego rozdrobniony ser ricotta. Wymieszać, dodać jajka, parmezan i czosnek. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.

Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając w dołek gorącą wodę i mieszać widelcem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto - ma być wolne. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą bardzo cienko rozwałkować, podsypując stolnicę mąką. Dwa placki ciasta posmarować białkiem, nałożyć na nie kleksy farszu w regularnych odstępach. Przykryć drugą połową ciasta i docinąć palcami przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem lub nożem podzielić ciasto na kwadraciki.

Po ugotowaniu (ok. 4min.) podawać polane masłem i posypane parmezanem.

Ser ricotta można zastąpić serem feta.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.