Idealny obiad na upał: delikatny omlet z miętą i pomidorami
(fot. pixabay)
apio / DEON.pl
Puszysty, lekki i wyjątkowo smakowity. Omlet z pomidorami, miętą i pietruszką. Doskonały na wakacyjne upały.
Składniki na dwa omlety:
- 4 jajka
- 4 łyżki maki
- 2 łyżki śmietany
- po 1/2 pęczka natki i mięty
- pomidor
- łyżka masła
- sól
Z białek i szczypty soli ubić pianę.
Żółtka roztrzepać ze śmietaną, połączyć z pianą.
Całość delikatnie wymieszać z mąką.
Natkę pietruszki i miętę opłukać, posiekać. Zioła połączyć z ciastem.
Pomidor sparzyć, obrać, pokroić w cienkie plastry.
Masło rozgrzać na patelni. Wyłożyć ciasto, na wierzchu położyć pomidory. Smażyć na wolnym ogniu ok. 5 min, odwrócić. Potem smażyć jeszcze 3 min.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł