Minestrone Italiano

Minestrone Italiano
Minestrone Italiano (fot. Winam/flickr.com)
apio / DEON.pl

Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Nie ma ścisłego przepisu na Minestrone, a jej skład bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii.

  • 1/2 szklanki białej suchej fasoli
  • 1 mały por
  • 1 mała cukinia
  • gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć korzenia selera)
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 główki włoskiej kapusty
  • 2 duże pomidory
  • 2 średnie ziemniaki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • liść laurowy
  • kilkanaście listków bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • makaron (krótkie rurki lub kolanka)
     

Umytą fasolę zalać na noc 2 litrami przegotowanej zimnej wody. Marchew, ziemniaki, cukinię i seler pokroić w kostkę, por, kapustę i cebulę grubo poszatkować.

Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 min dodać warzywa. Gotować razem 10 min.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z fasolą. Gotować jeszcze 10 min.

DEON.PL POLECA

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby pozostał jędrny). Odcedzić, dodać do zupy. Na talerzach zupę posypać świeżo startym parmezanem.

Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Minestrone Italiano
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.