Tagiatelle z grzybami w śmietanie
(fot. code_martial/flickr.com)
apio / DEON.pl
Długie, jędrne makaronowe wstążki,w gęstym śmietanowym sosie, z grzybami duszonymi w winie... czy może być coś lepszego? Dla wszystkich smakoszy kuchni włoskiej i makaronów. Polecamy!
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle, gniazdka
- 40 dkg prawdziwków
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietany 32%
- oliwa z oliwek
- parmezan
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- łyżka masła
Grzyby oczyścić i pokroić na cząstki, wrzucić na rozgrzaną oliwę, podsmażyć, dolać wino i dusić aż do odparowania.
Dołożyć łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem, dolać śmietanę. Dusić aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente, skropić oliwą, polać sosem, posypać startym parmezanem i ozdobić natką pietruszki.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł