Lazania z mięsem i sosem beszamelowym

Lazania z mięsem i sosem beszamelowym
Lasagne, lazania - to tradycyjne danie włoskie, które przyjęło się niemal na całym świecie. (fot. Lachlan/flickr.com)
apio / DEON.pl

Lasagne, lazania - to tradycyjne danie włoskie, które przyjęło się niemal na całym świecie. Szerokie płaty makaronu, przekładane różnorodnymi nadzieniami, sosami i serem. My wybraliśmy najbardziej tradycyjną lazanię - z mięsem, sosem pomidorowym i sosem beszamelowym. Pychotka.

  • 1/2 kg płatów lazanii (bez wstępnego gotowania)
  • 20 dag sera żółtego - najlepiej parmezanu, ale można zastąpic innym
  • 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 1/2  łyżeczki gałki muszkatołowej

Podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Nastepnie dodać pokrojone pomidory, dodać bazylię, tymianek, oregano, doprawić solą i pieprzem. Dla intensywniejszego pomidorowego smaku można dodać 3-4 łyżeczki koncentaratu pomidorowego.

Masło rozpuścić w małym garnku, dodać mąkę i trzepaczką energicznie połączyć składniki. Mleko dolewać partiami cały czas mieszając, by nie pojawiły się grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę nasmarować tłuszczem. Na dnie naczynia rozsmarować odrobinę sosu mięsnego i beszamelu, na to układać płaty lazanii, następnie mięso, starty ser i sos beszamelowy. W taki sam sposób układać następne warstwy, ale nie więcej niż cztery. Przykryć folią aluminiową i odstawic na godzine, by makaron zmiękł.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Lazania z mięsem i sosem beszamelowym
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.