Spaghetti Napoli - włoski klasyk w naszej kuchni
(fot. mini_busse/flickr.com)
apio / DEON.pl
Czy przypuszczaliście, że przyrządzenie domowego sosu napoli nie trwa dłużej niż tego z torebki? A różnica zasadnicza. Spróbujcie, warto. A spaghetti z doskonałym sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią... nie do przecenienia!
- 500 g makaronu spaghetti
- 1 kg świeżych pomidorów
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżki cukru
- świeża bazylia
- starty parmezan
- sól i pieprz do smaku
Zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do cebuli obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Następnie do dodać pokrojoną chilli (bez pestek), przecisnięty przez praskę czosnek oraz ocet. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia i doprawić cukrem oraz solą i pieprzem do smaku.
Ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Wyłożyć makaron na talerze, polać ciepłym sosem, posypać świeżo startym parmezanem oraz udekorować listkami bazylii.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł