Szpinakowe Pierożki
(fot by shutterbean / Foter.com)
nt
Pyszne i szybkie w przyrządzeniu Szpinakowe Pierożki ożywią każde menu. Nie tylko dla wielbicieli szpinaku. Zdobędzie serce każdego, nawet wybrednego smakosza.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- paczka rozdrobnionego szpinaku
- 2 jajka
- 2 lub 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- 1 białko
- 30 dag sezamu
Sposób przygotowania:
- Na patelni roztapiamy masło. Następnie wrzucamy szpinak.
- Rozmrażamy szpinak, co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodajemy posiekany czosnek i mieszamy.
- Dodajemy jajka, potem śmietanę i mieszamy.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Ciasto francuskie dzielimy na pasy o grubości około 10 cm.
- Łyżeczką nakładamy farsz.
- Następnie kleimy ciasto jak pierogi i gotowe kładziemy na blachę.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Przed włożeniem do piekarnika,malujemy pierożki białkiem i posypujemy sezamem.
- Wstawiamy na około 25 minut-do zarumienienia.
- Później przez około 4 minuty trzymamy w wyłączonym piekarniku z leciutko uchylonymi drzwiczkami.
Serwujemy na ciepło lub zimno.
Smacznego !!!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł