Szpinakowe Pierożki

(fot by shutterbean / Foter.com)
nt

Pyszne i szybkie w przyrządzeniu Szpinakowe Pierożki ożywią każde menu. Nie tylko dla wielbicieli szpinaku. Zdobędzie serce każdego, nawet wybrednego smakosza.

Składniki: 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • paczka rozdrobnionego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 lub 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz 
  • sól
  • 1 białko
  • 30 dag sezamu

Sposób przygotowania:

  • Na patelni roztapiamy masło. Następnie wrzucamy szpinak.
  • Rozmrażamy szpinak, co jakiś czas mieszając.
  • Następnie dodajemy posiekany czosnek i mieszamy.
  • Dodajemy jajka, potem śmietanę i mieszamy.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Ciasto francuskie dzielimy na pasy o grubości około 10 cm.
  • Łyżeczką nakładamy farsz.
  • Następnie kleimy ciasto jak pierogi i gotowe kładziemy na blachę.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  • Przed włożeniem do piekarnika,malujemy pierożki białkiem i posypujemy sezamem.
  • Wstawiamy na około 25 minut-do zarumienienia.
  • Później przez około 4 minuty trzymamy w wyłączonym piekarniku z leciutko uchylonymi drzwiczkami.

Serwujemy na ciepło lub zimno.

Smacznego !!!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Szpinakowe Pierożki
Komentarze (1)
M
Mia
26 listopada 2014, 12:10
Ja takie ciasta smaruję żółtkiem, sa ślicznie różowe po upieczeniu:)