Torcik bezowy dla Mamy

Dziś podpowiadamy jak przygotować słodką niespodziankę dla naszych Mam! (fot. Rab's Da/flickr.com)
apio / DEON.pl

Dziś podpowiadamy jak przygotować słodką niespodziankę dla naszych Mam! Pyszny torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami, własnoręcznie przygotowany - a zapewniamy, że nie wymaga wprawnej ręki - będzie wspaniałym prezentem na Dzień Matki.

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie śmietany kremówki
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego
  • 40 dag świeżych truskawek
  • 1 owoc kiwi

Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania, dodać cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Pod koniec wymieszać masę z łyżką lodowatej wody i octem winnym.

Tortownicę o śr. o. 20 cm wyłóżyć pergaminem, lekko posmarować masłem i bardzo mocno schłodzić. Przełóżyć do niej masę z białek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 130°C. Po 20–30 min zmniejszyć temp. do 100°C i suszyć bezę, aż jej wierzch stwardnieje.

Ubić z kremówki bitą śmietanę, delikatnie wymieszać z likierem pomarańczowym.

DEON.PL POLECA

Ostudzoną bezę ułóżyć na paterze, udekorować bitą śmietaną, truskawkami i kiwi.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Torcik bezowy dla Mamy
Komentarze (2)
A
Anna
26 maja 2011, 10:48
oczywiście kiwi w połączeniu ze śmietaną ;-)
A
Anna
26 maja 2011, 08:45
Kiwi w połączeniu zrobi się gorzkie, polecam brzoskwinie, ananasy (mogą być z puszki), zielone listki melisy, mięty