Torcik bezowy dla Mamy
Dziś podpowiadamy jak przygotować słodką niespodziankę dla naszych Mam! Pyszny torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami, własnoręcznie przygotowany - a zapewniamy, że nie wymaga wprawnej ręki - będzie wspaniałym prezentem na Dzień Matki.
- 4 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka bardzo zimnej wody
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie śmietany kremówki
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego
- 40 dag świeżych truskawek
- 1 owoc kiwi
Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania, dodać cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Pod koniec wymieszać masę z łyżką lodowatej wody i octem winnym.
Tortownicę o śr. o. 20 cm wyłóżyć pergaminem, lekko posmarować masłem i bardzo mocno schłodzić. Przełóżyć do niej masę z białek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 130°C. Po 20–30 min zmniejszyć temp. do 100°C i suszyć bezę, aż jej wierzch stwardnieje.
Ubić z kremówki bitą śmietanę, delikatnie wymieszać z likierem pomarańczowym.
Ostudzoną bezę ułóżyć na paterze, udekorować bitą śmietaną, truskawkami i kiwi.
Skomentuj artykuł