Tradycyjne zrazy wołowe z ogórkiem i boczkiem

(fot. kuruni/wikipedia.org)
apio / DEON.pl

Dziś przypominamy przepis na klasyczne zrazy wołowe - roladki z mięsa wołowego nadziewane boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą. Najlepiej smakują z pyzami i kapustą czerwoną.

  • 1/2 kg chudej wołowiny (na 5 rolad)
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 cebule
  • kawałek boczku wędzonego
  • musztarda
  • sól i pieprz

Mięso rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć, posmarować z jednej strony dość obficie musztardą.

DEON.PL POLECA

Następnie na każdą porcję mięsa,wykładać pokrojone paski boczku i ogórka oraz pokrojoną w pióra cebulę.
Mięso z dodatkami, zwinąć w roladki, związać nitką bawełnianą i obsmażyć z każdej strony. Nastepnie podlać wodą i dusić pod przykryciem, aż roladki zmiękną.

Pozostały po duszeniu sos można zagęścić mąką i podać do zrazów.

Przed podaniem trzeba pamiętać o ściągnięciu nitki.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Tradycyjne zrazy wołowe z ogórkiem i boczkiem
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.