Tradycyjne zrazy wołowe z ogórkiem i boczkiem
(fot. kuruni/wikipedia.org)
apio / DEON.pl
Dziś przypominamy przepis na klasyczne zrazy wołowe - roladki z mięsa wołowego nadziewane boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą. Najlepiej smakują z pyzami i kapustą czerwoną.
- 1/2 kg chudej wołowiny (na 5 rolad)
- 2 ogórki kiszone
- 4 cebule
- kawałek boczku wędzonego
- musztarda
- sól i pieprz
Mięso rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć, posmarować z jednej strony dość obficie musztardą.
Następnie na każdą porcję mięsa,wykładać pokrojone paski boczku i ogórka oraz pokrojoną w pióra cebulę.
Mięso z dodatkami, zwinąć w roladki, związać nitką bawełnianą i obsmażyć z każdej strony. Nastepnie podlać wodą i dusić pod przykryciem, aż roladki zmiękną.
Pozostały po duszeniu sos można zagęścić mąką i podać do zrazów.
Przed podaniem trzeba pamiętać o ściągnięciu nitki.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł