Waniliowo-kokosowa panna cotta z pomarańczową czekoladą

(fot. Paulina Malczyk)

Mówi się, że francuski nie tyją między innymi dlatego, że jedzą często, za to małe porcje. Chcąc wierzyć temu stwierdzeniu przygotowanie lekkiego deseru w mikroporcjach wydaje się rewelacyjnym rozwiązaniem i znalezieniem złotego środka pomiędzy "pora na deser", a "dbam o linię".

Zintensyfikowanie smaków sprawia, że podniebienie szaleje, a piękne podanie zaspokaja potrzebę piękna. Jak to mówią, wilk syty i owca cała. Co najwyżej, zjedzenie kilku porcji wciąż będzie małą dawką słodyczy. Ekspresowa w przygotowaniu panna cotta, włoski deser na bazie śmietanki i mleka tym razem, tym razem w nietypowym połączeniu z nutą kokosową i pomarańczową. Znalazło się też miejsce na czekoladę, wyznacznik deseru.

Waniliowo-kokosowa panna cotta z pomarańczową czekoladą

  • puszka mleczka kokosowego (400g)
  • 100ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100g gorzkiej czekolady
  • skórka i sok z połowy pomarańczy
  • 50ml śmietanki kremówki

Mleko kokosowe i śmietanę podgrzewamy (nie zagotowujemy!), dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy.

DEON.PL POLECA

Dodajemy cukier i ekstraktem waniliowym.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę ze śmietanką (50ml), dodajemy skórkę i sok pomarańczowy, łączymy.

Tak przygotowane masy mleczno-śmietankową i czekoladę przelewamy do naczynek naprzemiennie i wsadzamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

Podajemy po schłodzeniu. Smacznego!

***

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Waniliowo-kokosowa panna cotta z pomarańczową czekoladą
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.