Waniliowo-kokosowa panna cotta z pomarańczową czekoladą
Mówi się, że francuski nie tyją między innymi dlatego, że jedzą często, za to małe porcje. Chcąc wierzyć temu stwierdzeniu przygotowanie lekkiego deseru w mikroporcjach wydaje się rewelacyjnym rozwiązaniem i znalezieniem złotego środka pomiędzy "pora na deser", a "dbam o linię".
Zintensyfikowanie smaków sprawia, że podniebienie szaleje, a piękne podanie zaspokaja potrzebę piękna. Jak to mówią, wilk syty i owca cała. Co najwyżej, zjedzenie kilku porcji wciąż będzie małą dawką słodyczy. Ekspresowa w przygotowaniu panna cotta, włoski deser na bazie śmietanki i mleka tym razem, tym razem w nietypowym połączeniu z nutą kokosową i pomarańczową. Znalazło się też miejsce na czekoladę, wyznacznik deseru.
Waniliowo-kokosowa panna cotta z pomarańczową czekoladą
- puszka mleczka kokosowego (400g)
- 100ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 100g gorzkiej czekolady
- skórka i sok z połowy pomarańczy
- 50ml śmietanki kremówki
Mleko kokosowe i śmietanę podgrzewamy (nie zagotowujemy!), dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy.
Dodajemy cukier i ekstraktem waniliowym.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę ze śmietanką (50ml), dodajemy skórkę i sok pomarańczowy, łączymy.
Tak przygotowane masy mleczno-śmietankową i czekoladę przelewamy do naczynek naprzemiennie i wsadzamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Podajemy po schłodzeniu. Smacznego!
***
Skomentuj artykuł