Szukasz pomysłu na obiad? Ten makaron to świetne rozwiązanie
(fot. Agnieszka Piątkowska / agnieszkapiatkowska.com)
Przekonaj się, jak łatwo i szybko przygotować sycący makaron z serem gorgonzola.
Składniki:
- ½ kg razowego makaronu spaghetti
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 20 dag sera gorgonzola
- ½ szklanki mleka
- 25 dag śmietany 18%
- 10 listków szałwii zielonej
- kilka nitek szafranu
- ½ szklanki oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
- Makaron wyłożyć na półmisek, polać gorącym sosem, wierzch przybrać drobno posiekaną natką pietruszki.
- Ser drobno pokroić i wolno rozpuścić w gorącej oliwie wymieszanej z mlekiem.
- Dodać szałwię, szafran, śmietanę i doprawić do smaku.
- Podgrzewać, ciągle mieszając, do czasu rozpuszczenia się sera i utworzenia sosu.
Przepis pochodzi z książki "Makarony Siostry Salomei"
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł