Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Napar z rumianku
Kalendarz "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® 2024 Rok dobrych nawyków" to świetna podpowiedź i inspiracja kulinarna.
Napar z rumianku
Składniki:
- 2 łyżki stołowe suszu z rumianku
- 700 ml przegotowanej wody
- plasterek imbiru cytryna (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Susz zalej wodą i nakryj naczynie szklanym spodkiem. Odczekaj, aż susz opadnie. Kiedy napar osiągnie temperaturę pokojową, możesz do niego dodać plasterek imbiru i cytryn
Zbiory i suszenie:
Zbierz dorodne kwiaty w słoneczny letni dzień, dokładnie je opłucz i rozłóż na lnianej ścierce lub papierze wchłaniającym wodę do ususzenia. Po kilku dniach przełóż ususzone kwiaty do papierowej torby lub szklanego pojemnika i przechowuj w suchym, przewiewnym miejscu. Tak przygotowany rumianek możesz przechowywać przez rok – później traci swoje właściwości eteryczne i zmniejsza się zawartość substancji czynnych. Czy rumianek nadal nadaje się do spożycia, poznasz po jego kolorze i zapachu.
Opublikowany fragment pochodzi z książki "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® - kalendarz".
Skomentuj artykuł