Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Napar z rumianku

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Napar z rumianku
Zdjęcie ilustracyjne (Fot. depositphotos.com/pl)

Kalendarz "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® 2024 Rok dobrych nawyków" to świetna podpowiedź i inspiracja kulinarna.

Napar z rumianku

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe suszu z rumianku
  • 700 ml przegotowanej wody
  • plasterek imbiru cytryna (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Susz zalej wodą i nakryj naczynie szklanym spodkiem. Odczekaj, aż susz opadnie. Kiedy napar osiągnie temperaturę pokojową, możesz do niego dodać plasterek imbiru i cytryn

Zbiory i suszenie:

Zbierz dorodne kwiaty w słoneczny letni dzień, dokładnie je opłucz i rozłóż na lnianej ścierce lub papierze wchłaniającym wodę do ususzenia. Po kilku dniach przełóż ususzone kwiaty do papierowej torby lub szklanego pojemnika i przechowuj w suchym, przewiewnym miejscu. Tak przygotowany rumianek możesz przechowywać przez rok – później traci swoje właściwości eteryczne i zmniejsza się zawartość substancji czynnych. Czy rumianek nadal nadaje się do spożycia, poznasz po jego kolorze i zapachu.

Opublikowany fragment pochodzi z książki "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® - kalendarz".

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Napar z rumianku
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.