Lekkostrawna dieta wakacyjna. Poznaj przykładowy jadłospis [PRZEPIS]
Dieta lekkostrawna, nazywana również łatwostrawną, jest modyfikacją żywienia polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych.
Stosowana jest między innymi w:
- chorobach przewodu pokarmowego (m.in. wrzodach żołądka i dwunastnicy, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka),
- w trakcie leczenia onkologicznego,
- stanach gorączkowych,
- w czasie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych,
- u osób w podeszłym wieku.
Zadaniem diety lekkostrawnej jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie i przyspieszenie procesu trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu odżywienia.
Najważniejsze zalecenia żywieniowe
- Spożywaj 5-6 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasowych (co 2–3 godziny). Ostatni posiłek spożywaj 2–3 godziny przed snem.
- Aby nie obciążać przewodu pokarmowego, zalecaną metodą przygotowywania potraw jest przede wszystkim gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez obsmażania oraz pieczenie w folii, pergaminie lub naczyniach żaroodpornych bez dodatku tłuszczu.
- Spożywaj posiłki o umiarkowanej temperaturze, aby nie podrażniać przełyku. Unikaj spożywania potraw gorących i zimnych.
- Wypijaj minimum 1,5–2 litrów płynów dziennie (oprócz wody zawartej w potrawach i produktach).
- Wyeliminuj z diety produkty długo zalegające w żołądku, wzmagające wydzielanie soku żołądkowego, wzmagające perystaltykę jelit, powodujące wzdęcia oraz bogate w błonnik pokarmowy np. tłuste produkty, potrawy smażone na tłuszczu i wędzone, nasiona roślin strączkowych, alkohol, ostre przyprawy.
- Ogranicz spożycie produktów pełnoziarnistych oraz surowych warzyw i owoców zgodnie z indywidualną tolerancją. Po zmniejszeniu nasilenia dolegliwości wprowadzaj te produkty stopniowo, w niewielkich ilościach, w celu sprawdzenia reakcji organizmu.
- Stosuj metody, dzięki którym błonnik pokarmowy będzie lepiej tolerowany: usuwaj skórki i pestki z warzyw i owoców, oddzielaj i usuwaj twarde i zwłókniałe części roślin (np. z fasolki, szparagów czy kalarepy), wydłużaj czas gotowania, rozdrabniaj np. przez miksowanie, przecieranie przez sito.
- Spożywaj posiłki w spokojnej atmosferze i bez pośpiechu, przy stole, w tym czasie unikaj np. oglądania telewizji, czytania gazet itp. Dokładnie przeżuwaj pokarmy.
Inne elementy stylu życia
- Wyeliminuj alkohol z diety.
- Jeżeli jesteś narażony na stres, wypracuj sposób radzenia sobie z nim. Przydatne będą techniki relaksacyjne oparte na uważności i medytacji, ćwiczenia oddechowe.
- Zrezygnuj z palenia tytoniu.
Przykładowy jadłospis jakościowy diety lekkostrawnej
ŚNIADANIE: Omlet ze szpinakiem
- jajka
- szpinak
- oliwa z oliwek
- bułka pszenna
- masło
- pomidor bez skóry
II ŚNIADANIE: Kanapki z pastą z kurczaka i warzyw
- mięso z kurczaka (gotowane z bulionu)
- marchew
- korzeń pietruszki
- seler
- papryka czerwona słodka, majeranek
- bułka grahamka
- sałata
- pomidor bez skórki
OBIAD: Pieczony dorsz z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki
- filet z dorsza
- sok z cytryny, koper, bazylia suszona, zioła prowansalskie
- ziemniaki
- masło
- marchew
- jabłko
PODWIECZOREK: Budyń jaglany z duszonymi owocami
- płatki jaglane
- mleko 2%
- duszona brzoskwinia i jabłko
KOLACJA: Kasza kuskus z pieczonymi warzywami i mozzarellą light
- kasza kuskus
- pieczona cukinia
- pieczona dynia
- pieczona pietruszka
- mozzarella light
- oliwa z oliwek
- tymianek, oregano
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH/regiony.tvp.pl
Skomentuj artykuł