Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Inspiracje kulinarne na cały rok [PRZEPISY]
Kalendarz "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® 2024 Rok dobrych nawyków" pomoże zorganizować żywieniową codzienność oraz dostarczy wielu inspiracji kulinarnych i motywacji na cały rok.
Podpowiadamy kilka pomysłów kulinarnych.
Bulion warzywny - baza do zup
Składniki:
- 2 litry wody
- 4 marchewki
- 2 łodygi selera
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 korzeń pietruszki
- 1 plaster korzenia selera
- 1 por
- 3–4 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- sól do smaku
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w większe kawałki. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj ząbki czosnku, liście laurowe i przyprawy. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu 25–35 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie i aromatyczne. Przecedź przez sitko, aby otrzymać klarowny bulion. Możesz go zamrozić w małych porcjach lub zawekować w słoikach. Ugotowane warzywa z bulionu wykorzystaj do zapiekanki warzywnej lub zupy krem.
Warzywne przekąski
Składniki:
- marchewka
- czerwona papryka
- ogórek
- seler korzeniowy
- seler naciowy
- ogórek kiszony
- rabarbar (w sezonie)
Przygotowanie:
Przygotuj warzywa - umyj je w wodzie z octem, solą albo sodą. Następnie obmyj je czystą wodą, obierz i pokrój w słupki. Przygotuj szeroki słoik o wysokości 10 cm - umyj go, dokładnie osusz i przepłucz octem jabłkowym (warzywa zachowają dłużej świeżość). Następnie układaj warzywa zamiennie w słoiku. Jeśli to przekąska na później, słoik możesz zakręcić lub po prostu przykryć większą miseczką lub talerzykiem. Nie zapomnij o ulubionym sosie do warzyw - na początku następnego miesiąca znajdziesz przepis na salsę pomidorową.
Pieczone jabłko:
Składniki:
- 1 jabłko (najlepiej odmiana słodka, np. gala lub fuji)
- pół garści mrożonych wiśni
- liście mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Jabłko dokładnie umyj i za pomocą łyżeczki lub ostrego noża usuń gniazdo nasienne. Powstałe zagłębienie wypełnij wiśniami. Całość zapiekaj w naczyniu żaroodpornym 20-25 minut do momentu, aż jabłko będzie miękkie i delikatnie zarumienione. Przed podaniem udekoruj posiekanymi świeżymi listkami mięty.
Opublikowany fragment pochodzi z książki "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® - kalendarz".
Skomentuj artykuł