Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Inspiracje kulinarne na cały rok [PRZEPISY]

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Inspiracje kulinarne na cały rok [PRZEPISY]
Zdjęcie ilustracyjne (Fot. depositphotos.com/pl)

Kalendarz "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® 2024 Rok dobrych nawyków" pomoże zorganizować żywieniową codzienność oraz dostarczy wielu inspiracji kulinarnych i motywacji na cały rok.

Podpowiadamy kilka pomysłów kulinarnych.

Bulion warzywny - baza do zup

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 4 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 plaster korzenia selera
  • 1 por
  • 3–4 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w większe kawałki. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj ząbki czosnku, liście laurowe i przyprawy. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu 25–35 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie i aromatyczne. Przecedź przez sitko, aby otrzymać klarowny bulion. Możesz go zamrozić w małych porcjach lub zawekować w słoikach. Ugotowane warzywa z bulionu wykorzystaj do zapiekanki warzywnej lub zupy krem.

Warzywne przekąski

Składniki:

  • marchewka
  • czerwona papryka
  • ogórek
  • seler korzeniowy
  • seler naciowy
  • ogórek kiszony
  • rabarbar (w sezonie)

Przygotowanie:

Przygotuj warzywa - umyj je w wodzie z octem, solą albo sodą. Następnie obmyj je czystą wodą, obierz i pokrój w słupki. Przygotuj szeroki słoik o wysokości 10 cm - umyj go, dokładnie osusz i przepłucz octem jabłkowym (warzywa zachowają dłużej świeżość). Następnie układaj warzywa zamiennie w słoiku. Jeśli to przekąska na później, słoik możesz zakręcić lub po prostu przykryć większą miseczką lub talerzykiem. Nie zapomnij o ulubionym sosie do warzyw - na początku następnego miesiąca znajdziesz przepis na salsę pomidorową.

Pieczone jabłko:

Składniki:

  • 1 jabłko (najlepiej odmiana słodka, np. gala lub fuji)
  • pół garści mrożonych wiśni
  • liście mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Jabłko dokładnie umyj i za pomocą łyżeczki lub ostrego noża usuń gniazdo nasienne. Powstałe zagłębienie wypełnij wiśniami. Całość zapiekaj w naczyniu żaroodpornym 20-25 minut do momentu, aż jabłko będzie miękkie i delikatnie zarumienione. Przed podaniem udekoruj posiekanymi świeżymi listkami mięty.

Opublikowany fragment pochodzi z książki "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® - kalendarz".

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Beata Anna Dąbrowska

Zdrowe nawyki przez cały rok!

Na początku każdego roku nie brakuje inspiracji i pomysłów, jednak z każdym dniem bywa trudniej, a w natłoku obowiązków czy spraw nawet zdrowie schodzi na drugi plan.

Z pomocą przychodzi...

Skomentuj artykuł

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Inspiracje kulinarne na cały rok [PRZEPISY]
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.