Jak przygotować pyszne kiszone pomidory [PRZEPIS]

Jak przygotować pyszne kiszone pomidory [PRZEPIS]
Kiszenie pomidorów - ilustracja do książki "Kieszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską"

Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu na kiszone pomidory. Zobaczycie, że przygotowanie tej kiszonki w ogóle nie sprawi wam trudności, a efekt zadowoli najwybredniejszych smakoszy.

Przepis na kiszone pomidory

(Przepis pochodzi z nowej książki dr Ewy Dąbrowskiej i Beaty Dąbrowskiej „Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby”. Premiera 30 czerwca).

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe (ok. 1 kg na litrowy słoik)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka koperku
  • 1–2 liście wiśni lub porzeczki
  • 2–3 gałązki natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 liść jarmużu
  • 2 plastry świeżego chrzanu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren gorczycy
  • 3–4 liście laurowe
  • 1 łyżka soli kamiennej

Przygotuj zalewę w proporcji 1 łyżka soli na 1 l wody. Umyj dokładnie pomidory i zrób w każdym z nich kilka nakłuć wykałaczką w skórce, aby nie pękł. Włóż do słoika razem z jarmużem, liśćmi, przyprawami i pokrojonym chrzanem, zalej zalewą. Dokładnie zakręć słój, odwróć do góry dnem i postaw w ciepłym miejscu. Po kilku dniach możesz zanieść do spiżarni.

Poznaj także inne przepisy z książki "Kiszenie i fermentacja z dr Ewa Dąbrowską"

Można śmiało powiedzieć, że kiszone pomidory pasują do wszystkich dań na etapie postu dr Ewy Dąbrowskiej. Sprawdzą się szczególnie jako przekąska, można je upiec czy nawet zblendować z bazylią, by powstał sos, np. do pieczonej kapusty.

 

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Praca zbiorowa

Zdrowie zakręcone w słoikach

Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego...

Skomentuj artykuł

Jak przygotować pyszne kiszone pomidory [PRZEPIS]
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.