Sprawdź przepisy dr Ewy Dąbrowskiej na koktajle z owocami
1 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców. Dowiedz się, co można z nich przygotować, by czuć się lekko i zdrowo.
Koktajle, soki i różnego rodzaju napary to niezbędny element diety dr Dąbrowskiej. Są proste do przygotowania, można do nich użyć dowolnego warzywa, owocu, zioła czy kiełków. Napary i soki doskonale gaszą pragnienie i uzupełniają dietę o witaminy i mikroelementy. Z kolei warzywno-owocowe koktajle to jeden z podstawowych posiłków w mojej diecie. Doktor Dąbrowska też często je robi i poleca na każdym etapie żywienia roślinnego. Proste i szybkie miksy o niesamowitych smakach to zdrowy element uzupełniający post, niezbędny podczas diety płynnej. Ten rodzaj posiłków świetnie syci, ponieważ zarówno wyciskane, jak i zblendowane warzywa zawierają dużo błonnika. Przy dobieraniu składników dajmy się ponieść fantazji. Do koktajlu można dodać ulubione warzywa, dowolnie je zmiksować, doprawić świeżymi ziołami i cieszyć się własną kompozycją. Smak doskonale uzupełnią dodatki: ocet jabłkowy, imbir, cynamon, anyż, kurkuma czy sok z kiszonek. Może to być również mała ilość owoców z listy zalecanych podczas etapu postu. Czasem wytrawny koktajl trudno wypić, a dodanie połowy szklanki soku czy musu jabłkowego sprawi, że smak będzie bardziej przystępny.
Sprawdź te przepisy:
Kiwi ze szpinakiem i dodatkami
Składniki:
- pół kiwi
- garść szpinaku
- garść kiełków lucerny
- plaster cytryny
- ćwierć szklanki wody
Wykonanie:
Składniki zblenduj na jednolitą masę.
Kiełki lucerny mają neutralny smak, nadają się do koktajli zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Są niskokaloryczne i sycące dzięki dużej zawartości błonnika.
Marchew z imbirem i sokiem z kiszonego ogórka
Składniki:
- średnia marchew
- plaster imbiru
- pół szklanki soku z ogórków kiszonych lub małosolnych
- ząbek czosnku
Wykonanie:
Składniki zblenduj. Możesz doprawić np. świeżo zmielonym pieprzem.
Czosnek to warzywo bogate w witaminę C i siarkę, które razem bardzo skutecznie zabijają bakterie oraz inne drobnoustroje siejące zamęt w naszym organizmie. To naturalny antybiotyk. Warto sięgać po czosnek, by poprawić swoją odporność. Jest on wpisany w jadłospis postu warzywno-owocowego, a jego smak pasuje szczególnie do słonawych dań.
Jarmuż z owocami leśnymi
Składniki:
- garść jarmużu
- garstka malin
- kilka borówek
- pół szklanki wody
Wykonanie:
Składniki zblenduj na jednolitą masę.
Jarmuż należy do najbardziej wartościowych zielonych warzyw. Jest jednym z podstawowych składników wielu koncepcji żywieniowych – diety sirt (bazującej na produktach bogatych w sirtuiny), raw czy diet opartych na roślinności. Dlaczego roślina, która jeszcze kilka lat temu była wykorzystywana tylko w kwiaciarniach do jesiennych kompozycji, jest tak wartościowa? Otóż jarmuż jest bogatym źródłem witamin A, C oraz witamin z grupy K. Zawiera karotenoidy: beta-karoten, luteinę, zeaksantynę (przeciwutleniacze, które odpowiadają za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych). Ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, a tym samym chronią nas przed rakiem i chorobami sercowo-naczyniowymi. Zawiera również glukozynolany, kolejną substancję chroniącą przed rakiem. Warto też wiedzieć, że jest rośliną odporną na warunki klimatyczne, tolerującą ujemne temperatury.
Fragment pochodzi z książki "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej w postaci płynnej".
Skomentuj artykuł