Jak zrobić konfitury z wiśni?
Konfitura z wiśni to bardzo dobry dodatek do pieczywa, kremów, deserów, herbaty, koktajli owocowych.
Jak przygotować pyszne konfitury z wiśni?
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 1 kg cukru
- 1 duża cytryna
Przygotowanie:
Na początku należy wiśnie oczyścić, umyć, wydrylować i odlać powstały sok. Dalej zagotować sok z cukrem i do gorącego syropu dodać wiśnie. Smażyć na wolnym ogniu przez około 20 minut, a potem odstawić. Następnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje - nałożyć do słoików. Szczelnie zamknięte słoiki pasteryzować przez około 10-15 minut.
Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"
Jak przechowywać przetwory?
Gotowe przetwory należy przechowywać w miejscach suchych i przewiewnych (spiżarnia, piwnica). Co pewien czas należy sprawdzać, czy na powierzchni przetworu nie pojawił się nalot lub banieczki gazu, świadczące o fermentacji. Wtedy przetwory, jeżeli to możliwe, należy przeznaczyć do jak najszybszego spożycia.
WAM/dm
Skomentuj artykuł