Jak zrobić konfitury z wiśni?

Konfitura z wiśni (Fot. pl.depositphotos.com)

Konfitura z wiśni to bardzo dobry dodatek do pieczywa, kremów, deserów, herbaty, koktajli owocowych.

Jak przygotować pyszne konfitury z wiśni?

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • 1 duża cytryna

Przygotowanie:

Na początku należy wiśnie oczyścić, umyć, wydrylować i odlać powstały sok. Dalej zagotować sok z cukrem i do gorącego syropu dodać wiśnie. Smażyć na wolnym ogniu przez około 20 minut, a potem  odstawić. Następnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje - nałożyć do słoików. Szczelnie zamknięte słoiki pasteryzować przez około 10-15 minut.

Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji" 

(Fot. pl.depositphotos.com)

Jak przechowywać przetwory?

Gotowe przetwory należy przechowywać w miejscach suchych i przewiewnych (spiżarnia, piwnica). Co pewien czas należy sprawdzać, czy na powierzchni przetworu nie pojawił się nalot lub banieczki gazu, świadczące o fermentacji. Wtedy przetwory, jeżeli to możliwe, należy przeznaczyć do jak najszybszego spożycia.

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jak zrobić konfitury z wiśni?
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.