Przepis na sok z aronii

Sok z aronii (Fot. pl.depositphotos.com)

Sok z aronii to doskonały i zdrowy dodatek do napojów (zimnych i gorących) oraz deserów. Po rozcieńczeniu soku z wodą otrzymujemy pyszny napój, który jest lubiany również przez dzieci. Poznaj przepis na sok z aronii wg siostry Anastazji.

Jak krok po kroku przygotować sok z aronii?

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 3 l wody
  • około 20 dag liści z wiśni (czarnej porzeczki lub malin)
  • 2-2 ½ kg cukru
  • 3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego

Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"

Przygotowanie:

Do sporządzenia soków wybieramy owoce zdrowe i dojrzałe. Owoce umyć, oczyścić i wymieszać z liśćmi. Następnie przełożyć całość do naczynia i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, po czym zostawić wywar na noc. Na drugi dzień należy zlać sok, dodać do niego cukier, kwasek cytrynowy i zagotować, zbierając z powierzchni szumowiny. Gotowy sok przelać do butelek lub słoików. Zakręcić i pasteryzować przez około 10-15 minut. Sok z aronii można następnie podawać podobnie jak inne przetwory pasteryzowane jako dodatek do potraw.

DEON.PL POLECA

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Przepis na sok z aronii
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.