Przepis na sok z aronii
Sok z aronii to doskonały i zdrowy dodatek do napojów (zimnych i gorących) oraz deserów. Po rozcieńczeniu soku z wodą otrzymujemy pyszny napój, który jest lubiany również przez dzieci. Poznaj przepis na sok z aronii wg siostry Anastazji.
Jak krok po kroku przygotować sok z aronii?
Składniki:
- 2 kg aronii
- 3 l wody
- około 20 dag liści z wiśni (czarnej porzeczki lub malin)
- 2-2 ½ kg cukru
- 3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"
Przygotowanie:
Do sporządzenia soków wybieramy owoce zdrowe i dojrzałe. Owoce umyć, oczyścić i wymieszać z liśćmi. Następnie przełożyć całość do naczynia i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, po czym zostawić wywar na noc. Na drugi dzień należy zlać sok, dodać do niego cukier, kwasek cytrynowy i zagotować, zbierając z powierzchni szumowiny. Gotowy sok przelać do butelek lub słoików. Zakręcić i pasteryzować przez około 10-15 minut. Sok z aronii można następnie podawać podobnie jak inne przetwory pasteryzowane jako dodatek do potraw.
WAM/dm
Skomentuj artykuł