Barbara Wójsik
Bycie gospodarnym to także bycie kreatywnym. Szanowanie jedzenia zawsze było tradycją w naszych domach. Wynikało często z pobudek religijnych, bo nie powinno się marnować ‘darów Bożych’. Ale odpowiednie zagospodarowanie produktów żywnościowych to także twórczość, osobisty talent, który możemy rozwijać.
Bycie gospodarnym to także bycie kreatywnym. Szanowanie jedzenia zawsze było tradycją w naszych domach. Wynikało często z pobudek religijnych, bo nie powinno się marnować ‘darów Bożych’. Ale odpowiednie zagospodarowanie produktów żywnościowych to także twórczość, osobisty talent, który możemy rozwijać.
KAI / ms
"Rozeznanie jest darem Pana i trzeba o nie prosić w nieustannej modlitwie, a jednocześnie zdobyczą jest asceza osobista, wymagająca pokory i cierpliwości, zdolność słuchania i wysiłek zrozumienia innych" - powiedział Ojciec Święty w rozważaniu przed modlitwą "Anioł Pański".
"Rozeznanie jest darem Pana i trzeba o nie prosić w nieustannej modlitwie, a jednocześnie zdobyczą jest asceza osobista, wymagająca pokory i cierpliwości, zdolność słuchania i wysiłek zrozumienia innych" - powiedział Ojciec Święty w rozważaniu przed modlitwą "Anioł Pański".
KAI / ms
Do rozeznania swoich wad, zanim będziemy poprawiali innych zachęcił Ojciec Święty w rozważaniu przed modlitwą "Anioł Pański". Papież nawiązał w nim do czytanego dziś fragmentu Ewangelii (Łk 6,39-45), w którym Pan Jezus podkreśla, że przewodnik nie może być ślepy, że musi być człowiekiem mądrym.
Do rozeznania swoich wad, zanim będziemy poprawiali innych zachęcił Ojciec Święty w rozważaniu przed modlitwą "Anioł Pański". Papież nawiązał w nim do czytanego dziś fragmentu Ewangelii (Łk 6,39-45), w którym Pan Jezus podkreśla, że przewodnik nie może być ślepy, że musi być człowiekiem mądrym.