dm
Ten napój przypomina nam dni dzieciństwa. Mrożona herbata jest też dobrym rozwiązaniem na upalne dni. Może mieć wiele smaków. Najbardziej znane to cytrynowy i brzoskwiniowy. Po dodaniu mięty nabiera egzotycznego charakteru. Przepis nie jest trudny i z pewnością ze zrobieniem mrożonego napoju poradzi sobie każdy, nawet ten, kto nie zajmuje się gotowaniem na co dzień.
Ten napój przypomina nam dni dzieciństwa. Mrożona herbata jest też dobrym rozwiązaniem na upalne dni. Może mieć wiele smaków. Najbardziej znane to cytrynowy i brzoskwiniowy. Po dodaniu mięty nabiera egzotycznego charakteru. Przepis nie jest trudny i z pewnością ze zrobieniem mrożonego napoju poradzi sobie każdy, nawet ten, kto nie zajmuje się gotowaniem na co dzień.
PAP/dm
Z badania naukowców z Australii i Chin wynika, że codzienne picie herbaty, zwłaszcza ciemnej tj. herbaty podwójnie fermentowanej, korzystnie wpływa na metabolizm glukozy i w ten sposób może obniżać ryzyko stanu przedcukrzycowego oraz cukrzycy typu 2.
Z badania naukowców z Australii i Chin wynika, że codzienne picie herbaty, zwłaszcza ciemnej tj. herbaty podwójnie fermentowanej, korzystnie wpływa na metabolizm glukozy i w ten sposób może obniżać ryzyko stanu przedcukrzycowego oraz cukrzycy typu 2.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce Agnieszka Libudzka / slo
Zielona herbata, popularna w Azji, ale także chętnie spożywana przez Polaków, jest źródłem związków biologicznie aktywnych, oddziaływających na organizm człowieka wszechstronnie - oceniają naukowcy. Potencjalnie może obniżać ryzyko zachorowalności na raka i miażdżycę.
Zielona herbata, popularna w Azji, ale także chętnie spożywana przez Polaków, jest źródłem związków biologicznie aktywnych, oddziaływających na organizm człowieka wszechstronnie - oceniają naukowcy. Potencjalnie może obniżać ryzyko zachorowalności na raka i miażdżycę.
Logo źródła: Nowy Dziennik Agnieszka Czerska, Izabela Kobylarz / slo
Tylko trzy godziny potrzeba, żeby zrobić herbatę. W fabryce, na wielkich siatkach, w podmuchach powietrza suszą się świeże, przywiezione prosto z plantacji liście na czarną herbatę. W zależności od pogody i wilgoci w powietrzu trwa to 30-45 minut.
Tylko trzy godziny potrzeba, żeby zrobić herbatę. W fabryce, na wielkich siatkach, w podmuchach powietrza suszą się świeże, przywiezione prosto z plantacji liście na czarną herbatę. W zależności od pogody i wilgoci w powietrzu trwa to 30-45 minut.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce slo
Co jest zdrowsze - napój jabłkowy, barwiony miks owocowy, czy świeżo wyciskany sok pomarańczowy, ewentualnie zielona herbata? A może warto pić wino w rozsądnych ilościach. Tylko które?
Co jest zdrowsze - napój jabłkowy, barwiony miks owocowy, czy świeżo wyciskany sok pomarańczowy, ewentualnie zielona herbata? A może warto pić wino w rozsądnych ilościach. Tylko które?
PAP / Paweł Wernicki / pk
Kontemplacja zjawisk fizycznych związanych z zachowaniem płynów może być znacznie ciekawsza niż się wydaje. Naukowcy od lat z uwagą przyglądają się np. herbacie, kawie czy piwu i z tych obserwacji wysnuwają interesujące wnioski.
Kontemplacja zjawisk fizycznych związanych z zachowaniem płynów może być znacznie ciekawsza niż się wydaje. Naukowcy od lat z uwagą przyglądają się np. herbacie, kawie czy piwu i z tych obserwacji wysnuwają interesujące wnioski.
PAP / slo
Przez całe pokolenia filiżanka herbaty była dla Brytyjczyków lekarstwem na wszelkie dolegliwości, niezawodnie poprawiając samopoczucie. Młode pokolenie uważa jednak, że herbata to napój dla rodziców i dziadków.
Przez całe pokolenia filiżanka herbaty była dla Brytyjczyków lekarstwem na wszelkie dolegliwości, niezawodnie poprawiając samopoczucie. Młode pokolenie uważa jednak, że herbata to napój dla rodziców i dziadków.