Grzech mieszkający w nas sprawia, że jest nam niezwykle trudno zmienić nawyki. Ostatecznie wciąż żyjemy tak, jak nie chcemy. Może czas coś z tym zrobić?
Grzech mieszkający w nas sprawia, że jest nam niezwykle trudno zmienić nawyki. Ostatecznie wciąż żyjemy tak, jak nie chcemy. Może czas coś z tym zrobić?
"Puls Biznesu" / PAP / drr
Jest moda na kaszę, ryż i makaron — przekonują producenci. Polacy jedzą coraz mniej ziemniaków - donosi "Puls Biznesu".
Jest moda na kaszę, ryż i makaron — przekonują producenci. Polacy jedzą coraz mniej ziemniaków - donosi "Puls Biznesu".
PAP / slo
KE chce od 2014 r. zwiększyć środki na program "Owoce w szkole". Program realizowany przez Polskę został oceniony bardzo wysoko, więc jest szansa na uzyskanie większych środków na ten cel - poinformowała PAP Monika Niewiarowska z Agencji Rynku Rolnego.
KE chce od 2014 r. zwiększyć środki na program "Owoce w szkole". Program realizowany przez Polskę został oceniony bardzo wysoko, więc jest szansa na uzyskanie większych środków na ten cel - poinformowała PAP Monika Niewiarowska z Agencji Rynku Rolnego.
PoProstuZdrowo.pl / slo
Dziecko zaczyna grymasić przy stole? Znowu zmuszasz je do jedzenia, stosując różnorodne techniki i wyszukane sposoby? A może boisz się, by u Twojego dorastającego dziecka nie pojawiły się zaburzenia związane z odżywianiem? Jak w takim razie nie dopuścić do ewentualnych problemów w kwestii łaknienia, jak się ustrzec przed nimi?
Dziecko zaczyna grymasić przy stole? Znowu zmuszasz je do jedzenia, stosując różnorodne techniki i wyszukane sposoby? A może boisz się, by u Twojego dorastającego dziecka nie pojawiły się zaburzenia związane z odżywianiem? Jak w takim razie nie dopuścić do ewentualnych problemów w kwestii łaknienia, jak się ustrzec przed nimi?
PAP / drr
W ich codziennym jadłospisie nie starcza miejsca na warzywa, za to każdego dnia wypijają ok. dwóch szklanek słodzonych napojów i dwa razy dziennie sięgają po słodkie oraz słone przekąski - badacze z SWPS zbadali nawyki żywieniowe polskich dzieci.
W ich codziennym jadłospisie nie starcza miejsca na warzywa, za to każdego dnia wypijają ok. dwóch szklanek słodzonych napojów i dwa razy dziennie sięgają po słodkie oraz słone przekąski - badacze z SWPS zbadali nawyki żywieniowe polskich dzieci.
Badania dotyczące zachowań kobiet z zaburzenia odżywiania już od lat są przedmiotem zainteresowań psychologów. Także dr Jolanta Chanduszko-Salska z Instytutu Psychologii Uniwersytetu Łódzkiego analizowała zależności między psychologiczną charakterystyką kobiet z nadwagą a zachowaniami związanymi z jedzeniem.
Badania dotyczące zachowań kobiet z zaburzenia odżywiania już od lat są przedmiotem zainteresowań psychologów. Także dr Jolanta Chanduszko-Salska z Instytutu Psychologii Uniwersytetu Łódzkiego analizowała zależności między psychologiczną charakterystyką kobiet z nadwagą a zachowaniami związanymi z jedzeniem.
PAP - Nauka w Polsce / slo
Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
PAP - Nauka w Polsce / slo
Zredukowanie dziennej porcji soli o pół łyżeczki (ok. trzech gramów) w diecie nastolatka zmniejszy ryzyko nadciśnienia w młodym wieku. Po takiej redukcji, liczba młodych ludzi z nadciśnieniem mogłaby spaść o 44-63 proc. - twierdzą naukowcy z University of California w San Francisco (UCSF).
Zredukowanie dziennej porcji soli o pół łyżeczki (ok. trzech gramów) w diecie nastolatka zmniejszy ryzyko nadciśnienia w młodym wieku. Po takiej redukcji, liczba młodych ludzi z nadciśnieniem mogłaby spaść o 44-63 proc. - twierdzą naukowcy z University of California w San Francisco (UCSF).
PAP / drr
Płacenie za zakupy gotówką sprawia, że kupujemy rozważniej, a do koszyka wkładamy zdrowsze produkty; używanie karty płatniczej przynosi odwrotne skutki - wynika z badania "Journal of Consumer Research", którego wyniki relacjonuje w czwartek tygodnik "Time".
Płacenie za zakupy gotówką sprawia, że kupujemy rozważniej, a do koszyka wkładamy zdrowsze produkty; używanie karty płatniczej przynosi odwrotne skutki - wynika z badania "Journal of Consumer Research", którego wyniki relacjonuje w czwartek tygodnik "Time".