Biskup zakłada fartuch i gotuje z mistrzem kuchni i ubogimi

(fot. youtube.com / Oliver Dubiel)
youtube.com / Aleteia Polska / df

Co połączyło biskupa Grzegorza Kaszaka, Marka Zarembę i członków wspólnoty Betlejem? Miłość do kuchni włoskiej! Sami zobaczcie.

Przy okazji III Światowego Dnia Ubogich wspólnota Betlejem prowadzona przez ks. Mirosława Toszę zaprosiła do wspólnego gotowania - i ucztowania! - biskupa Grzegorza Kaszaka z diecezji sosnowieckiej oraz Marka Zarembę - dietoterapeutę, dietetyka i autora książek.

Królowały dania kuchni włoskiej - foccacia, caponata, bruschetta i pasty. Dlaczego właśnie to?

DEON.PL POLECA

"Można powiedzieć, że pizza, bruschetta, caponata nie są dzisiaj przypadkowe - to jest jedzenie ubogich. Ale tak naprawdę wchodzimy na wyżyny doznań smakowych, łączymy się przy stole. Budujemy relację przez wspólny stół" - wyjaśniał Marek Zaremba.

Zobacz całą relację ze spotkania:

Czym jest wspólnota Betlejem?

Tworzy ją środowisko ludzi skupionych wokół domu przy ul. Długiej 16 w Jaworznie: bezdomni, ubodzy, ich przyjaciele i wolontariusze. Jak piszą na swojej stronie internetowej: "W budynku po ponad 100 letniej, dawnej szkole podstawowej – mieszka obecnie 20 osób. Większość z nich ma za sobą bolesne doświadczenie bezdomności, uzależnienia, rozbitego małżeństwa, utraty wolności i odrzucenia. Żyjemy razem, by się wzajemnie wspierać, odzyskać nadzieję, odnajdywać cel i sens życia, służyć innym. Chcemy, żeby nasza Wspólnota przyczyniała się do zmiany widzenia ludzi ubogich w Kościele i społeczeństwie, odkrycie, że ubogi „nie jest problemem, ale zasobem” (papież Franciszek)"

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Biskup zakłada fartuch i gotuje z mistrzem kuchni i ubogimi
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.