Biskup zakłada fartuch i gotuje z mistrzem kuchni i ubogimi

Biskup zakłada fartuch i gotuje z mistrzem kuchni i ubogimi
(fot. youtube.com / Oliver Dubiel)
youtube.com / Aleteia Polska / df

Co połączyło biskupa Grzegorza Kaszaka, Marka Zarembę i członków wspólnoty Betlejem? Miłość do kuchni włoskiej! Sami zobaczcie.

Przy okazji III Światowego Dnia Ubogich wspólnota Betlejem prowadzona przez ks. Mirosława Toszę zaprosiła do wspólnego gotowania - i ucztowania! - biskupa Grzegorza Kaszaka z diecezji sosnowieckiej oraz Marka Zarembę - dietoterapeutę, dietetyka i autora książek. 

Królowały dania kuchni włoskiej - foccacia, caponata, bruschetta i pasty. Dlaczego właśnie to?

DEON.PL POLECA

"Można powiedzieć, że pizza, bruschetta, caponata nie są dzisiaj przypadkowe - to jest jedzenie ubogich. Ale tak naprawdę wchodzimy na wyżyny doznań smakowych, łączymy się przy stole. Budujemy relację przez wspólny stół" - wyjaśniał Marek Zaremba.

Zobacz całą relację ze spotkania:

Czym jest wspólnota Betlejem?

Tworzy ją środowisko ludzi skupionych wokół domu przy ul. Długiej 16 w Jaworznie: bezdomni, ubodzy, ich przyjaciele i wolontariusze. Jak piszą na swojej stronie internetowej: "W budynku po ponad 100 letniej, dawnej szkole podstawowej – mieszka obecnie 20 osób. Większość z nich ma za sobą bolesne doświadczenie bezdomności, uzależnienia, rozbitego małżeństwa, utraty wolności i odrzucenia. Żyjemy razem, by się wzajemnie wspierać, odzyskać nadzieję, odnajdywać cel i sens życia, służyć innym. Chcemy, żeby nasza Wspólnota przyczyniała się do zmiany widzenia ludzi ubogich w Kościele i społeczeństwie, odkrycie, że ubogi „nie jest problemem, ale zasobem” (papież Franciszek)"

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Są takie momenty, kiedy brakuje nam tchu.
Są takie chwile, kiedy nie mamy już na nic sił.
Są takie dni, kiedy trudno nam dostrzec nadzieję.

Nadziejnik, który trzymasz w swoich rękach, jest właśnie...

Skomentuj artykuł

Biskup zakłada fartuch i gotuje z mistrzem kuchni i ubogimi
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.