Idealny napój na Wielki Post

(fot. shutterstock.com)
Catholicgentleman.net / CNA / kk

Czy wiesz, że piwo to szczególnie postny napój? Odkryli to już średniowieczni mnisi.

Ponad 700 lat temu grupa zakonników z niemieckiego miasta Einbeck uwarzyła specjalny rodzaj ciemnego, słodowego piwa, które miało im pomóc w przeżyciu okresu Wielkiego Postu. Nazwa typu tego trunku, który dziś jest znany jako bock, wzięła się od miejsca, w którym zostało sporządzone. Wielu zaczęło mówić o nim jako o "płynnym chlebie" ponieważ zawierało masę substancji odżywczych.

Piwo było tak pyszne, że mnisi zaczęli się przejmować czy spożywanie takiego napoju w poście oddaje pokutny charakter tego okresu. Legenda głosi, że postanowili skonsultować to z papieżem. Podczas ich podróży do Rzymu, piwo było narażone na szczególne warunki atmosferyczne, przez co uległo podwójnej fermentacji i się zepsuło. Gdy papież go spróbował, jego smak tak go odrzucił, że momentalnie stwierdził, że jego picie to doskonały sposób na wielkopostne wyrzeczenie.

DEON.PL POLECA

To nie jedyna historia wiążąca słodowy napój z Wielkim Postem. Na początku XVII wieku paulini przenieśli się z południowych Włoch do klasztoru Neudeck ob der Au w Bawarii. Ich reguła była bardzo ścisła, nie wolno im było jeść żadnych stałych posiłków w trakcie postu.

Jednak nie byliby w stanie wytrzymać tak długiego okresu o samej wodzie, dlatego skierowali się do napoju szczególnie popularnego w tamtym regionie - piwa. Uwarzyli niezwykle silny trunek, pełen węglowodanów i substancji odżywczych, ponieważ "płynny chleb nie złamie Postu".

Dziś to piwo jest znane jako doppelbock i to pierwszy projekt powstałego w 1634 roku popularnego browaru Paulaner. Nazywa się "Salvator", a nazwa pochodzi od zwrotu "Sankt Vater" - piwo Świętych Ojców.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Idealny napój na Wielki Post
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.