Jak zjeść za darmo? Ta kobieta wpadła na genialny pomysł
Nie masz pieniędzy na jedzenie? W tej restauracji ich nie potrzebujesz. Musisz tylko zrobić jedną prostą rzecz…
Sekai Kobayashi postanowiła otworzyć restaurację. Nazwała ją "Knajpka Przyszłości" i chciała, żeby to miejsce było przyjazne oraz wytyczało nowe trendy. Myśląc o lokalizacji szybko zauważyła, że mija ją wielu ludzi, którzy nie mają pieniędzy na jedzenie. Byli to głównie bezdomni oraz starsi i samotni. Wprowadziła więc rewolucyjną metodę płatności. Masz wybór i za jedzenie możesz po prostu zapłacić lub je odpracować. Teraz jej knajpka jest popularna w całym Tokio.
Na obiady tutaj przychodzą również studenci. Cena posiłku równa się 50 minutowej pracy przy sprzątaniu ze stołów, myciu naczyń, wynoszeniu śmieci i czyszczeniu kuchni. Dzięki temu Sekai nie musi zatrudniać dodatkowej pomocy. Ma wielu stałych klientów, których nie byłoby stać na posiłek, gdyby nie ona. Przyniosło jej to taki rozgłos, że w restauracji zaczęli się też pojawiać ludzie na kolacje i spotkania biznesowe, płacąc i zostawiając spore napiwki, aby inni mogli skorzystać z tzw. zawieszonych obiadów. Jest też możliwość wykupienia talonów i podarowania ich potrzebującym. Ludzie starsi nie zawsze są w stanie odpracować swój posiłek.
Sekai z zawodu jest programistką. Kiedy podjęła pracę w portalu kulinarnym, dotarło do niej, że chciałaby się zająć gotowaniem i mieć bezpośredni kontakt z ludźmi. Już na studiach prowadziła kawiarenkę, co sprawiało jej wiele przyjemności. Swój pomysł wraz z biznesplanem opublikowała na specjalnym portalu, gdzie ludzie zainteresowani wsparciem mogą wejść w projekt jako fundatorzy. To pozwoliło uruchomić jej knajpkę i zachwycić innych.
Obawiała się, że pomysł z odpracowaniem posiłku może ją pogrążyć finansowo i odstraszyć inwestorów, ale uwierzyła w dobre intencje ludzi. Nikt nie nadużywa jej gościnności. Wielu klientów, którzy skorzystali z prawie-darmowego posiłku, wraca po jakimś czasie, by zjeść normalny płatny obiad. Dzielą się tym, co zyskali. Taki miał być sens istnienia restauracji. Sekai nie zawiodła się i dziś jest popularna na całym świecie dzięki mediom, które donoszą o jej genialnym pomyśle.
"Knajpka Przyszłości’ podarowała wyjątkowy i ciepły posiłek już kilkuset osobom. I rzeczywiście wytycza trendy przyszłości. Już niedługo więcej takich miejsc powstanie tylko w samej Japonii, ale również w innych państwach.
Skomentuj artykuł