Jak zjeść za darmo? Ta kobieta wpadła na genialny pomysł
Nie masz pieniędzy na jedzenie? W tej restauracji ich nie potrzebujesz. Musisz tylko zrobić jedną prostą rzecz…
Sekai Kobayashi postanowiła otworzyć restaurację. Nazwała ją "Knajpka Przyszłości" i chciała, żeby to miejsce było przyjazne oraz wytyczało nowe trendy. Myśląc o lokalizacji szybko zauważyła, że mija ją wielu ludzi, którzy nie mają pieniędzy na jedzenie. Byli to głównie bezdomni oraz starsi i samotni. Wprowadziła więc rewolucyjną metodę płatności. Masz wybór i za jedzenie możesz po prostu zapłacić lub je odpracować. Teraz jej knajpka jest popularna w całym Tokio.
がんばれ〜
Opublikowany przez Sekai Kobayashi na 16 stycznia 2017
Na obiady tutaj przychodzą również studenci. Cena posiłku równa się 50 minutowej pracy przy sprzątaniu ze stołów, myciu naczyń, wynoszeniu śmieci i czyszczeniu kuchni. Dzięki temu Sekai nie musi zatrudniać dodatkowej pomocy. Ma wielu stałych klientów, których nie byłoby stać na posiłek, gdyby nie ona. Przyniosło jej to taki rozgłos, że w restauracji zaczęli się też pojawiać ludzie na kolacje i spotkania biznesowe, płacąc i zostawiając spore napiwki, aby inni mogli skorzystać z tzw. zawieszonych obiadów. Jest też możliwość wykupienia talonów i podarowania ich potrzebującym. Ludzie starsi nie zawsze są w stanie odpracować swój posiłek.
Sekai z zawodu jest programistką. Kiedy podjęła pracę w portalu kulinarnym, dotarło do niej, że chciałaby się zająć gotowaniem i mieć bezpośredni kontakt z ludźmi. Już na studiach prowadziła kawiarenkę, co sprawiało jej wiele przyjemności. Swój pomysł wraz z biznesplanem opublikowała na specjalnym portalu, gdzie ludzie zainteresowani wsparciem mogą wejść w projekt jako fundatorzy. To pozwoliło uruchomić jej knajpkę i zachwycić innych.
Obawiała się, że pomysł z odpracowaniem posiłku może ją pogrążyć finansowo i odstraszyć inwestorów, ale uwierzyła w dobre intencje ludzi. Nikt nie nadużywa jej gościnności. Wielu klientów, którzy skorzystali z prawie-darmowego posiłku, wraca po jakimś czasie, by zjeść normalny płatny obiad. Dzielą się tym, co zyskali. Taki miał być sens istnienia restauracji. Sekai nie zawiodła się i dziś jest popularna na całym świecie dzięki mediom, które donoszą o jej genialnym pomyśle.
"Knajpka Przyszłości’ podarowała wyjątkowy i ciepły posiłek już kilkuset osobom. I rzeczywiście wytycza trendy przyszłości. Już niedługo więcej takich miejsc powstanie tylko w samej Japonii, ale również w innych państwach.
Skomentuj artykuł