Jak poradzić sobie z upałami? Wiele zależy również od tego, co jesz!

(fot. unsplash.com)
Krystyna Dajka

Poznaj nasz sposób na złagodzenie objawów upałów. W gorące dni warto zadbać o odpowiednie nawodnienie.

W czasie upałów nasz organizm traci więcej soli mineralnych i witamin niż zwykle. Dlatego sama woda to za mało. Dlaczego soki i koktajle powinny być ważne w naszej diecie? Wyjaśnia Krystyna Dajka w swojej najnowszej książce "Dieta dla zdrowia. Zupy, drugie dania, desery, koktajle".

***

Soki są nieodłącznym elementem dobrze zbilansowanej, bogatej w błonnik, pełnowartościowej diety. Minimum jedna szklanka klarownego, świeżo wyciśniętego soku dziennie, zwłaszcza zielonego, wzmacnia kości, podnosi poziom energii, oczyszcza skórę, przyczynia się do alkalizacji płynów ustrojowych, obniża ryzyko występowania chorób.

DEON.PL POLECA

W przeciwieństwie do kawy, napojów gazowanych czy alkoholu surowe soki dostarczają organizmowi wodę. Przygotowane z dużym udziałem owoców wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostarczają organizmowi równie dużo energii jak ciastka, cukierki czy napoje gazowane, ale zamiast substancji chemicznych i tłuszczów zawierają witaminy, składniki mineralne, enzymy i substancje fitochemiczne. Surowe soki możesz przygotować w domowych warunkach, korzystając z wyciskarki lub sokowirówki. Jeśli po wypiciu soku źle się poczujesz, zmień proporcje składników.

Bardzo wartościowe dla organizmu są również wszelkie miksowane koktajle i przeciery. Są one źródłem witamin, składników mineralnych, enzymów, substancji fitochemicznych i błonnika. Zmniejszają ryzyko chorób serca, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają zaparciom, zapaleniu żył, zapaleniu jelita grubego, powstawaniu hemoroidów, rozwojowi nowotworów.

Dodając do owocowo-warzywnych przecierów orzechy, nasiona, zioła lub zboża z pełnego przemiału, zapewniasz sobie długotrwałe uczucie sytości.

Soki pasteryzowane przygotowuj na zimę, kiedy brakuje sezonowych warzyw i owoców.

Kompozycje smakowe wybieraj zgodnie ze swoimi upodobaniami. Zmieniaj skład soków i proporcje wybieranych produktów.

Soki warzywne doskonale smakują z przyprawami (koperkiem, kminkiem, pieprzem) i ziołami. Smak soków owocowych możesz urozmaicić goździkami, cynamonem, kardamonem, wanilią czy anyżem.

WARTO WIEDZIEĆ

Jakich połączeń unikać

• Gruszki i pomidory nie smakują dobrze w duecie.

• Figi źle komponują się z rzodkiewkami.

• Suszone śliwki nie pasują do cebuli, kapusty, czosnku i rzeżuchy.

• Winogrona w połączeniu z marchewką mogą powodować wzdęcia.

• Cebula i czosnek nie pasują do owoców. Wyjątkiem są pomidory, pomarańcze i cytryny.

• Jeżyny nie smakują dobrze z burakami.

• Kapusta, rzepa i rzeżucha źle komponują się z cytryną, grejpfrutem i pomarańczą.

• Morele nie pasują do ziół

ani do zielonych warzyw.

WARTO WIEDZIEĆ

Działanie poszczególnych składników soku wzmacniającego układ odpornościowy.

• Pomidory zawierają likopen, który zmniejsza ryzyko zawału i nowotwórów.

• Gruszki są dobre dla alergików.

• Buraki poprawiają jakość krwi i są dobrym źródłem substancji odżywczych wzmacniających układ odpornościowy.

• Mniszek lekarski i kapusta zawierają siarkę organiczną i wspomagają funkcjonowanie wątroby.

• Imbir, cebula i czosnek to naturalne antybiotyki.

• Marchewka zawiera dużo beta-

-karotenu, który wzmacnia błony

śluzowe i zmniejsza ryzyko nowotworu.

• Ananas to źródło bromeliny, grupy enzymów wspomagających pracę układu trawiennego i odpornościowego.

ORZEŹWIAJĄCE SOKI I KOKTAJLE - PRZEPISY OD KRYSTYNY DAJKI

  • DRINK WITAMINOWY

• pęczek natki pietruszki

• cytryna

• 2-3 plasterki świeżego, obranego ze skórki korzenia imbiru

• 500 ml wody

• syrop daktylowy (opcjonalnie)

Cytrynę umyj i obierz ze skórki. Natkę pietruszki umyj i zmiksuj w blenderze z dodatkiem cytryny, plasterków imbiru i wody.

Dosłodź syropem daktylowym, jeśli drink jest zbyt kwaśny.

  • SOK JABŁKOWY Z TRUSKAWKAMI I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

• szklanka świeżo wyciśniętego soku z jabłek

• mango

• ½ kg truskawek

• 1⁄3 szklanki wiórków kokosowych

Sok z jabłek przelej do blendera, dodaj umyte i odszypułkowane truskawki, obrane mango oraz wiórki kokosowe. Całość zmiksuj.

Fragment pochodzi z książki Krystyny Dajki "Dieta dla zdrowia. Zupy, drugie dania, desery, koktajle".

W najbliższych dniach ukażą się dwie nowe książki Krystyny Dajki z cyklu "Dieta dla zdrowia":

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jak poradzić sobie z upałami? Wiele zależy również od tego, co jesz!
Komentarze (1)
19 czerwca 2019, 15:47
Przede wszystkim pić duzo wody, ja to jeszcze się nabawiłam teraz grypy jelitowej. Przy upałach najgorzej :( Dlatego tez stosuję preparat intesta aktualnie, bo on najlepiej działa i wszystko powoli mija, normalnie funkcjonuję