Co łączy wrzody żołądka i Parkinsona?

Helicobacter pylori - bakteria ta działa podobnie na organizm ludzki, powodując produkcję związków chemicznych, które są toksyczne dla mózgu. (fot. By AJC1 / flickr.com)
slo

Bakteria odpowiedzialna za rozwój choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy może zwiększać ryzyko choroby Parkinsona - poinformowali amerykańscy naukowcy podczas spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologii.

Jak informuje serwis BBC News, gram-ujemna bakteria Helicobacter pylori może odgrywać istotną rolę w rozwoju choroby u osób starszych. Sugerują to badania przeprowadzone na myszach. Sześć miesięcy po zakażeniu bakterią gryzonie w wieku, który w przełożeniu na wiek człowieka wynosi około 55 - 65 lat, zaczęły przejawiać objawy choroby Parkinsona, jak zaburzenia ruchowe czy obniżenie poziomu dopaminy w mózgu.

Zdaniem badaczki, H.pylori jest w stanie "przywłaszczać" sobie zgromadzony w organizmie cholesterol i poddawać go modyfikacji chemicznej, w wyniku czego powstaje nowy związek. Okazuje się, że twór ten do złudzenia przypomina toksynę, którą znaleziono w nasionach sagowca i której przypisuje się wywoływanie objawów choroby Parkinsona wśród mieszkańców mikronezyjskiej wyspy Guam.

DEON.PL POLECA

- Działanie bakterii było o wiele silniejsze u starszych myszy, co świadczy o tym, że starzenie się, podobnie jak u ludzi, zwiększa podatność gryzoni na zmiany związane z parkinsonizmem - zauważa dr Testerman.

- Wyeliminowanie H.pylori w późnym stadium choroby Parkinsona nie jest już w stanie przynieść znaczącej poprawy, gdyż niektóre komórki nerwowe są niszczone zanim jeszcze pojawiają się pierwsze objawy, a wraz z postępowaniem choroby ginie ich coraz więcej. Te neurony już się nie odbudują.

Dr Kieran Breen z organizacji Parkinson's UK podkreśla, że wnioski te należy traktować z pewną dozą ostrożności, gdyż dawki bakterii, które serwowano badanym myszom były stosunkowo wysokie. Wcześniejsze testy wykazały, że bakterie mogą ograniczać absorpcję jednego z leków stosowanych u chorych, jednak nie ma jeszcze silnych dowodów, jakoby H.pylori rzeczywiście przyczyniała się do rozwoju parkinsonizmu.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Co łączy wrzody żołądka i Parkinsona?
Komentarze (1)
Z
Zenek
22 listopada 2015, 11:15
:(