Cukier szkodzi sercu

Kobiety nie powinny spożywać więcej niż 6 łyżeczek cukru dziennie (fot. by Uwe Hermann)
Anna Słabisz / slo

Najnowsze wydanie Journal of the American Heart Associtaion" zaleca: kobiety nie powinny spożywać więcej niż 6 łyżeczek cukru dziennie (czyli 25 gram wartych 100 kalorii), a mężczyźni nie więcej niż 9 łyżeczek (37,5 gram, czyli 150 kalorii).

Najczęściej dodawanymi do pożywienia i napojów rodzajami cukru są m.in.: słodzik i syrop kukurydziany, cukier gronowy, glukoza, maltoza i melasa. Natomiast cukry występujące w naturze to fruktoza i laktoza, które znajdują się w owocach i produktach nabiałowych.

DEON.PL POLECA

AHA podkreśla - cukier sztucznie dodawany do żywności dostarcza organizmowi puste kalorie. Dla osób, które prowadzą siedzący tryb życia - a większość z nas w dzisiejszych czasach się do tej grupy zalicza - niezmiernie ważne jest, aby jeść rzeczy bogate w składniki odżywcze, zamiast oszukiwać głód pustymi kaloriami" – twierdzą dietetycy. Powinniśmy spożywać jedzenie bogate nie tylko w składniki energetyczne, ale również odżywcze.

Wiele produktów bogatych odżywczo zaspokoi naszą ochotę na słodką przekąskę dzięki zawartości naturalnego cukru. Przykładowo owoce zawierają niezbędne dla naszego organizmu witaminy i minerały, jak również związki ochronne m.in. kartenoidy i polyfenole. Produkty nabiałowe, również bogate w naturalny cukier, są źródłem wapnia, białka oraz witaminy D.

Jak ograniczyć cukier?

  • Zmniejsz spożycie: słodkich napojów gazowanych, sztucznie słodzonych soków, słodkiej herbaty mrożonej etc. Jeżeli ktoś ma problemy z odzwyczajeniem się od tych napojów, w okresie przejściowym może pić takie, które są słodzone sztucznymi słodzikami, niezawierającymi cukru, ale oczywiście najlepszym substytutem jest woda, niesłodzona herbata, naturalne, świeżo wyciśnięte soki albo chude mleko.
  • Zmniejsz spożycie tzw. processed foods, czyli przetworzonego, gotowego do spożycia jedzenia i częściej sięgaj po świeże, pełnoziarniste, niepakowane produkty, takie jak warzywa, owoce, zboża, orzechy czy nasiona. Odstawienie przetworzonego pokarmu ma też inne zalety: wraz ze zmniejszeniem ilości cukru mniej spożywamy soli, tłuszczu i ogólnie kalorii, w które obfituje ten rodzaj gotowego do spożycia jedzenia.

AHA podkreśla, że rekomendowane przez nią limity spożycia cukru to tylko ogólne wytyczne. Zdaniem naukowców "dodany" cukier nie powinien stanowić więcej niż połowę kalorii, które nam przysługują po dostarczeniu naszemu organizmowi energii z potraw zawierających niezbędne składniki, takie jak: owoce, warzywa, chude produkty nabiałowe, bogate w błonnik pieczywo pełnoziarniste, jak również chude mięso oraz ryby.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Cukier szkodzi sercu
Komentarze (11)
A
aka
23 października 2013, 12:36
A w Wikipedii piszą, że glukoza ma zastosowanie w medycynie jako środek wzmacniający serce. i że znaczny spadek poziomu cukru we krwi (poniżej 20mg%) może być nawet przyczyną śmierci - wstrząsu hipoglikemicznego. Glukoza tak - ale glukoza jest cukrem prosty, zawartym np. w owocach, miodzie. Cukier złożony, jakiego uzywamy, jest szkodliwy. Tak na marginesie - słodziki sa także bardzo szkodliwe ...
M
Miły
8 maja 2014, 08:23
aka, większej bzdury w życiu nie słyszalem... węglowodany złożone są znacznie bezpieczniejsze i zdrowsze, zawierają je np kasza, ryż itp, natomiast cukier prosty jest bardziej szkodliwy, związane jest to z czasem wchłaniania cukier prosty wywołuje wyrzut insuliny.
W
wegetus
16 kwietnia 2015, 18:57
aka, fajnie, że się starasz być mądra ale, bełkoczesz jakbyś się naćpała. Weź się kobieto za coś prostszego, by nie przeciążało ci główki bo nic z tego co napisałaś nie jest prawdą, to zwykłu bełkot. Nawet się nie ma do czego odnieść.
M
Multimir
23 października 2013, 11:42
Cytat - "...kobiety nie powinny spożywać więcej niż 6 łyżeczek cukru dziennie (czyli 25 gram wartych 100 kalorii)..." 1 łyżeczka to ok 10g cukru czyli 6 x 10 = 60g 10g cukru to 40 kcal czyli 6 łyżeczek x 40 = 240 kcal Czyżby Autoraka miała problem z dostępem do podstawowych informacji?: Nie wiem tego, ale jeżeli się już myli niech to będzie w tę dobrą strnę.
W
wegetus
16 kwietnia 2015, 19:01
Czyżbyś geniuszu nie wiedział, że łyżeczki nie są jednostkami miar i nie sa standaryzowane, są mniejsze i większe łyżeczki. W przypadku cukru, łyżeczka może być płaska lub czubata. Czepiasz się pierdół bo nie masz nic mądrego do powiedzenia.
F
filoviridae
15 czerwca 2010, 13:27
@czyżby Cukier który spożywamy to nie glukoza tylko sacharoza. @medyk Mózg potrzebuje glukozy ale ma możliwość jej magazynowania - mięśnie i wątroba są magazynem glukozy (stąd układem krwionośnym glukoza jest dostarczana do mózgu), jeśli jesteś medykiem to ja jesteś świętym mikołajem. Cukier jest konieczny dla naszego organizmu - nie chodzi o to żeby to totalnie odstawić tylko żeby spożywać go w racjonalnych ilościach. Jak ktoś będzie słodził herbatę 4 ł. cukru do tego jeszcze zje 3 batoniki dziennie to na zdrowie mu to na pewno nie wyjdzie.
C
czyżby?
10 czerwca 2010, 14:04
A w Wikipedii piszą, że glukoza ma zastosowanie w medycynie jako środek wzmacniający serce. i że znaczny spadek poziomu cukru we krwi (poniżej 20mg%) może być nawet przyczyną śmierci - wstrząsu hipoglikemicznego.
M
medyk
10 czerwca 2010, 13:05
Mózg potrzebuje glukozy (blisko 150 gramów dziennie), a nie ma możliwości magazynowania jej. Spadek dostawy cukru do mózgu powoduje znaczne zaburzenia w jego pracy, a nawet obumieranie. Proces destrukcyjny dotyka najszybciej kory mózgowej, a następnie hipokampu oraz innych struktur mózgu, co zagraża zdrowiu i życiu organizmu.
W
wegetus
16 kwietnia 2015, 19:11
Organizm w przypadku braku węglowodanów w pożywienu pozyskuje glukozę z białka, to bardzo niekożestne ale to jest właśnie jego źródło glukozy. Organizm jest zmuszony do reglamentacji glukozy i żeczywiście, cierpi na tym mózg i serce, artykół jest pisany niechlunie i chaotycznie, jakby to było niechlujne streszczenie prawdziwego artykułu. Chodzi o to, że węglowodany złożone, z warzyw i zbóż sa jak najbardziej wskazane a wręcz niezbędne, cukry proste i dwucukry jak, zwykłu cukier, glukoza i fruktoza są zbyteczne a w nadmiarze szkodliwe, bardzo szkodliwe. To tak, jakby do jakiegoś urządzenia elektrycznego podłączyć prąd o zbyt wysokim napięciu.
G
Gulasz
10 czerwca 2010, 12:50
Miej świadomość. We Wrocławiu powstają sklepy ze zdrową żywnością, jednak wciąż więcej powstaje Mc-Donaldów. Poszukyję własnie sklepu ze zrową żywnością we Wrocławiu? Może ktoś wie?
D
Doti18
25 września 2009, 20:22
hmm... wiem ze cukier bardzo szkodzi jestem od nieho uzależniona choć niesłodze herbaty.. nie pije słodkich napojów typu cola.. to jednak objadam sie słodyczami jest to jak NAŁÓg! czekolada batonki pycha! tylko że moje ciało twarz tego nie cierpi mam duży trądzik i niewielka nadwage!! a winne sa słodycze.. a zwłaszcza ich ilość jaka jem!! LUDZIE ograniczajcie je zeby niestały sie waszym nałogiem tak jak u mnie! choż sa pyszne naprawde szkodza! nie chodzi tylko o ciało wyglą ale od środka nasz niścza zżeraja.. walczcie z cukrem żeby nie cyło zapózno..pozdrawiam